Побори з експортерів зерна: ДБР викрило злочинну групу під керівництвом чиновників Держпродспоживслужби. ВIДЕО

дбр

Працівники Державного бюро розслідувань викрили злочинну організацію за участі посадовців Держпродспоживслужби двох областей, які організували схему вимагання коштів від експортерів сільськогосподарської продукції.

За попередніми оцінками, "ділки" отримували від незаконної діяльності понад $160 тис. на місяць, повідомляє пресслужба ДБР.

За даними слідства, корупційну схему організували співробітники Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській та Запорізькій областях. Вони вимагали гроші за видачу фітосанітарних сертифікатів, необхідних для експорту та імпорту сільськогосподарської продукції, а також за виготовлення актів про результати обстеження, які необхідні для здійснення експорту ячменю та кукурудзи.

ДБР викрила чиновників Держпродспоживслужби за хабарі при експорті зерна.

Фото: ДБР

"Фактично посадовці Держпродспоживслужби створили організовану злочинну групу зі чітким розподілом ролей та обов’язків. До її складу входило понад 11 людей, серед них керівник ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області та начальник Управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області", – уточнили у ДБР.

Також до складу злочинної групи входили двоє головних інспекторів ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області та двоє з Запорізької області, цивільні особи, в тому числі керівники брокерських компаній, що виконували ролі посередників.

В рамках розслідування справи у різних регіонах України проведено 60 обшуків під час яких вже знайдено та вилучено понад $100 тис. та 500 тис. грн, отриманих від незаконної діяльності, а також 8 автомобілів еліт-класу, записники з переліком розподілу сум між учасниками схеми, а також чорнові записи та комп’ютерну техніку на якій виготовлялись вилучені документи.

Наразі затримано п’ятьох учасників злочинної групи та повідомлено їм про підозри в одержанні неправомірної вимоги в особливо великому розмірі (ч. 3 ст. 368 КК України). Посадовцям, які причетні до оборудки, підозри поки що не оголошено, але таке рішення планується, додали у ДБР.

Як повідомлялося, у минулому році цілу низку керівників регіональних підрозділів цієї служби викрили на систематичних хабарях.

Так, у серпні 2023 року Нацполіція затримала на хабарі керівництво обласного управління Держпродспоживслужби Львівської області, яке організувало схему поборів від підлеглих та місцевих підприємців.

У липні затримали керівника Миколаївського міського управління Держпродспоживслужби. Він вимагав з підприємців гроші за пришвидшене оформлення ветеринарних документів для експорту сільськогосподарської продукції до Європейського Союзу.

У червні того ж року працівники ДБР затримали керівництво Держпродспоживслужби Харківської області, яке тривалий час вимагало з місцевих підприємців сплачувати хабарі.

Також у червні СБУ викрила посадовців Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та державної установи "Одеська обласна фітосанітарна лабораторія" на вимаганні грошей з експортерів української аграрної продукції.

Автор: Михайло Орлюк