У РФ хочуть відновити ГУЛАГ: у "ворогів" режиму відбирати майно та віддавати "есвеошникам"

Читать на русском

У РФ хочуть відновити ГУЛАГ: у

У РФ хочуть відновити ГУЛАГ: у "ворогів" режиму відбирати майно та віддавати "есвеошникам"

До Держдуми РФ внесли законопроект, який дозволить конфіскувати майно у засуджених за статтями про військові "фейки", тобто у тих, хто критикує війну в Україні.

Свого часу Сталін відправляв людей до ГУЛАГу за три колоски пшениці. Здається, Путін остаточно вступив на "сталінський шлях", зробивши ставку на повне закручування гайок, репресії та пропаганду ненависті. Вже сьогодні у путінській Росії людина отримує тривалий строк за антивоєнні цінники у магазині чи репост у соцмережах. Прийняття нового репресивного закону дозволить значно масштабувати процес відправки незгодних до в’язниці, зробивши нарешті його дійсно "сталінським" за розмахом.

Сама активізація репресивного інструменту, звичайно, спрямована на ще більше залякування росіян. Так чи інакше, але такі закони говорять лише про нестабільність режиму та його страх перед своїм майбутнім.

Про те, як путінський режим збирається розправлятися з незгодними, – у матеріалі OBOZ.UA.

Конфіскація усього майна лише за слова

Ще на початку свого правління Володимир Путін підтримав курс на реабілітацію Сталіна. За останні роки путінські оцінки кривавого тирана стали більш компліментарними. Це було питанням часу, коли він повинен був перетворитися на "Сталіна 2.0". Абсолютна влада та хоч який культ особистості вже є, потрібно ще масштабувати свої дії стосовно ворогів режиму.

Свого часу, виступаючи перед керівниками ФСБ 28 лютого 2023 року, Путін попросив їх подвоїти зусилля, щоб "викорінити паразитів, які прагнуть причинити Росії зло за підтримки Заходу". Після чого процес розправи з неугодними значно посилився. Людей у Росії можуть посадити будь за що. Та головний гріх сьогодні – виказувати незгоду з війною проти України.

До Держдуми внесли законопроект про конфіскацію майна за "фейки" про російську армію, заклики до антидержавної діяльності та ще кілька десятків злочинів, які в Кримінальному кодексі РФ належать до "діяльності, спрямованої проти безпеки держави". Прийняття цього документу значно збільшить розмах репресивної машини.

Зважаючи на поганий моральний дух російських окупантів, депутати Держдуми паралельно намагаються дещо поправити й це питання. Тому конфісковувати майно планують не лише у росіян, засуджених за "фейки" проти так званої СВО, а й у тих, хто дезертував чи не виконав наказ командира. Тобто встановили таку собі сімейну кругову поруку, щоб батько-окупант знав, якщо він щось не те зробить на фронті, то його дружина та діти також будуть відповідати.

Вилучені у засуджених за "фейки про армію" гроші, цінності та майно російська влада планує направити на "підтримку" солдат так званої СВО та їхніх сімей.

Після прийняття нового закону процес відправки до в’язниць незгодних з Путіним буде поставлено вже на сталінські рейки, тобто у табори поїдуть десятки тисяч. Що ж, росіяни хотіли порядок "по-сталінськи" – вони його отримали.

Назад до ГУЛАГу

Депутат Держдуми від "Єдиної Росії" Андрій Гурулєв заявив, що для незгодних із державою необхідно відродити ГУЛАГ (Головне управління виправно-трудових таборів, трудових поселень та місць ув’язнення за часів правління Сталіна). За словами одіозного депутата, цього хоче не тільки він, але й російський народ.

"В Росії на смертну кару введено мораторій, проте якщо "людина йде проти держави, напевно, треба вживати якихось заходів". Мені зараз кажуть: "Ти хочеш знову влаштувати ГУЛАГ". Ну, я чесно кажу, що хочу, щоб ті, хто сьогодні шкодить нашій Батьківщині тут, усередині, радісно махали кайлом у районі Колимського тракту. Це правда. І не лише я хочу, і народ хоче цього", – зазначив російський депутат.

До таких висловлювань можна відноситися по-різному, ну, мовляв, чого не скаже черговий божевільний російський садист-депутат чи чиновник. Але в деяких випадках представники Кремля, коментуючи аналогічні чергові пропозиції з "оздоровлення внутрішньої ситуації", говорять, мовляв, це особиста думка "новатора". Цього ж разу Гурулєва ніхто не обсмикнув, тобто це була звичайна "проба пера": прозондувати ґрунт у напрямку – а як прості росіяни відреагують на пропозицію по ГУЛАГу. До слова, реакція російського суспільства була як завжди – якщо введуть, то, значить, так і треба.

До слова, відродивши улюблене дітище Сталіна – ГУЛАГ, російська влада може вирішити ще одну проблему – знайти дармову робочу силу. Адже за підсумками 2023 року в Росії не вистачає приблизно 4,8 млн працівників, і ситуація буде тільки погіршуватися, зважаючи, що Путін готується воювати ще не один рік.

Путін приречений, йому вже нічого не допоможе

"Як відомо, історія ходить по колу, тому те, що зараз відбувається у Російській Федерації, є природнім для цієї країни та менталітету її громадян. Цей закон про конфіскацію майна чітко вкладається у процес збільшення репресій всередині РФ", – таку думку в ексклюзивному коментарі для OBOZ.UA висловив народний депутат України, голова парламентського комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

"Путін за своїм психотипом – така собі совєтська людина, яка не звикла вигадувати нічого нового, а просто бере те, що вже колись добре працювало, на її погляд. Те ж стосується і репресивних методів проти своїх громадян, які все більше запозичуються зі сталінських часів.

Путін з самого початку намагався копіювати Сталіна. Саме за його влади критика тирана була заборонена та розпочався процес повзучої його реабілітації. Здавалося, що після смерті Сталіна, а тим паче після розвалу Радянського Союзу у 1991 році, відродження ГУЛАГу просто неможливе. Але росіяни так і не пройшли процес декомунізації суспільства. І з часом сталінізм знову повернувся спочатку у владні коридори, а згодом і на побутовому рівні.

Зважаючи на той факт, що Росія – країна, в якій голова держави, якби він не називався, завжди цар і бог для простого люду. Тому що він забажає, те й робить зі своїми підданими. Цей закон про конфіскацію майна незгодних якраз чітко вкладається у цю матрицю, адже ж ми не бачимо численних виступів проти його прийняття.

Узагалі, у громадян Росії вже давно сформувався такий собі садомазохістський характер. Тобто населення цих територій по відношенню до влади мазохісти, а до інших народів ставляться як садисти. Саме тому й війна для них – природній стан речей. Коли Росія розпадеться, а це невідворотній процес, то за прикладом гітлерівської Німеччини російське населення потрібно буде перевиховувати та проводити депутінізацію. Інакше через певний час все повториться знову тільки за іншого "Путіна" чи "Сталіна".

Загалом же можна зазначити, що, незважаючи на нові репресивні заходи, Путін приречений. Його так чи інакше очікує невтішний фінал, адже невдоволення зростає не лише серед населення, але й серед еліти", – підкреслив Олександр Мережко.