Аргентина може не видати Україні сина одіозного рашистського бізнесмена

Адвокат сина московитського олігарха Ігоря Чуркіна, якого затримали в аеропорту Буенос-Айреса на запит України, подав прохання про надання політичного притулку для Чуркіна-молодшого в Аргентині.

Про це пише мсковська служба «Радіо Свобода».

У посольстві Московії в Аргентині стверджують, що ймовірність екстрадиції Чуркіна-молодшого до України нібито є низькою, оскільки «вимога про видачу є вкрай розпливчастою».

Адвокат Чуркіна заявив, що запит на отримання політичного притулку «паралізує екстрадицію» на кілька років — поки влада Аргентини не ухвалить рішення про притулок.

Поліція Аргентини затримала сина рашистського бізнесмена Ігоря Чуркіна — Ігоря — 30 січня на запит Державного бюро розслідувань України. За версією українського слідства, Чуркін-молодший причетний до шахрайської спроби зберегти в Україні майно ТОВ «Львівські автобусні заводи» коштом державного банку.

Чуркіна затримали в аеропорту Буенос-Айреса, коли він прилетів із сім’єю за туристичною візою. Аргентинський суд відпустив росіянина під підписку про невиїзд до розгляду питання про його видачу Україні. Засідання суду мало відбутися протягом 45 днів.

Ще в липні 2022 року українські слідчі повідомили про підозру громадянину рф та його спільнику, які намагалися обманом зберегти майно підприємства у Львові. Велике українське підприємство ТОВ «Львівські автобусні заводи» взяло значний кредит у державному банку під заставу свого майна.

Власник підприємства — московитський бізнесмен Ігор Чуркін — витратив гроші на власний розсуд та відмовився повертати кредитні кошти банку. Водночас він не хотів втрачати майно підприємства, яке перебувало у заставі, кажуть у ДБР.

Тому Чуркін блокував проведення аукціону з продажу заставного майна українським банком. Підконтрольний олігархові керівник підприємства під контролем сина Чуркіна подав до поліції неправдиву заяву про нібито вчинення кримінального правопорушення представниками банку, що стало підставою для накладення арешту на заставне майно.

"...Родині Ігоря Чуркіна у 2003 році уряд Януковича продав за вкрай низькою ціною суднобудівний завод. Проте інвестиційних зобов’язань, прописаних в угоді, ніхто не виконав і підприємство довели до банкрутства. Ця ситуація дуже схожа на історію ЛАЗу. І наштовхує на думку, що російське вторгнення до України розпочалося ще за довго до бойових дій. Спершу кремль почав знищувати наші заводи, а разом з ними і економіку країни. Це були змови. Настав час для нового викриття", — пише NTA.