Французи викрили чергову мережу російських пропагандистських сайтів

Читать на русском

Французи викрили чергову мережу російських пропагандистських сайтів

Французи викрили чергову мережу російських пропагандистських сайтів

Мережа складається з щонайменше 193 сайтів.

Французька урядова організація Viginum виявила нову мережу веб-сайтів, які розповсюджують кремлівську пропаганду. Деякі з цих сайтів раніше просувала інша мережа подібних сайтів — Doppelgänger (RRN), за якою стоїть, зокрема, «Ростех» і, ймовірно, ГРУ, передає The Insider .

Новій мережі назвали Portal Kombat. За даними Viginum, вона складається з щонайменше 193 сайтів. Спочатку мережа висвітлювала новини з російських та українських населених пунктів, наступного дня після вторгнення Росії в Україну вона змінилася і почала націлюватися на окуповані українські території, а потім на кілька західних країн, які підтримують Україну та її населення. Сайти цієї мережі не виробляють жодного оригінального контенту, але масово ретранслюють публікації з джерел, які здебільшого бувають трьох типів: акаунти в соціальних мережах російських чи проросійських акторів, російські інформаційні агенції та офіційні сайти місцевих установ. Публікуються зокрема вигадані інфоприводи.

Основною метою є висвітлення російсько-українського конфлікту шляхом позитивного представлення «спеціальної військової операції» та очорнення України та її лідерів. На сайтах публікуються матеріали різними мовами, використовуються домени західних країн. Наприклад:

pravda-fr[.]com: Франція;

pravda-de[.]com: Німеччина, Австрія та Швейцарія;

pravda-pl[.]com: Польща;

pravda-es[.]com: Іспанія;

pravda-en[.]com: Великобританія та США.

За період з 23 червня до 19 вересня минулого року на цих сайтах було оприлюднено понад 150 тисяч матеріалів. Крім загального наративу, сайти мають ідентичні технічні характеристики: загальна IP-адреса, розміщена на сервері, розташованому в Росії, однакова архітектура HTML, однакова графічна схема та розділи, однакові зовнішні посилання.

Раніше The Insider писав про мережу ботів Doppelgänger, яка розповсюджує не лише антиукраїнські, а й антисемітські матеріали. Зокрема, під виглядом «глибокого занепокоєння» сотні ботів публікували ролик нібито турецької націоналістичної організації «Сірі вовки». У ролику терористи погрожують повторити на Олімпіаді-2024 у Парижі напад на євреїв, який стався на Олімпіаді-1972 у Мюнхені. Тоді було вбито 17 людей, включаючи 11 членів збірної Ізраїлю.

Сотні облікових записів у Х (Twitter) та інших соцмережах публікували посилання на сайти-клони відомих західних ЗМІ, де розміщувався подібний контент. Крім того, ці ж облікові записи публікували картки з «цитатами великих людей» — на картках Бейонсе, Опра, Роналду та інші селебриті критикували війну в Україні та обурювалися тим, що Захід продовжує надавати фінансову допомогу Києву.

За спам-атакою стоять IT-компанії «Національні технології» і «Агентство соціального проектування» (АСП), що знаходяться під європейськими санкціями. Кінцевим власником ТОВ "Національні технології" є "Ростех". Також боти просували сайт EuroBRICS, який має доведені зв’язки із центром спеціальної служби (в/ч 54777) ГРУ. Раніше Євросоюз ввів пакет санкцій проти учасників кампанії з маніпулювання цифровою інформацією, до цього пакету увійшли вищезгадані «Національні технології», АСП, а також кілька офіцерів тієї самої в/ч 54777 ГРУ.

crime-ua.com