За терактами в РФ стоїть відділення ІД "Хорасан"

Читать на русском

За терактами в РФ стоїть відділення ІД

За терактами в РФ стоїть відділення ІД " Хорасан "

До теракту в "Крокус Сіті Холл" у Москві, імовірно, причетна філія ІДІЛ під назвою "Ісламська держава – провінція Хорасан", або ІДІЛ-К. Росія – її затятий ворог з часів війни в Чечні, а також через конфлікт у Сирії.

Від імені цієї організації було вчинено низку терактів у різних країнах, зокрема в Ірані, Пакистані та Афганістані. А в останні два роки ІДІЛ-К зосередилася саме на РФ, озвучуючи власні претензії до Москви та безпосередньо диктатора Володимира Путіна. Детальніше про діяльність ІД "Хорасан" та про те, чому угруповання ополчилося проти Кремля..

ІД "Хорасан" причетна до терактів у РФ

До теракту в концертному залі "Крокус Сіті Хол" під Москвою причетна саме ІДІЛ-К, або ІД "Хорасан". Її бойовики діють здебільшого в Афганістані та сусідніх країнах, зокрема в Таджикистані, громадян якого затримали в РФ за підозрою в причетності до масового вбивства, пише Reuters з посиланням на посадовців США.

На думку експертів, теракт у "Крокусі" міг бути здійснений саме через те, що ІД "Хорасан" виступає проти Путіна в останні роки.

"Останні два роки ІДІЛ-К була зосереджена на Росії, часто критикуючи Путіна у своїй пропаганді", – сказав Колін Кларк із дослідницької групи Soufan Centre (Вашингтон).

Своєю чергою Майкл Кугельман з Вашингтонського центру Вільсона зауважив, що ІД "Хорасан" "вважає РФ співучасником діяльності, яка регулярно пригнічує мусульман", і додав, що до складу ІДІЛ-К також входить низка центральноазіатських бойовиків, які мають власні претензії до Москви.

Крім того, РФ є затятим ворогом ІД "Хорасан" з часів війн у Чечні, а також у Сирії, де ЗС РФ бомбардували позиції ІДІЛ від імені режиму Башара Асада.

Варто зауважити, що ІДІЛ-К, імовірно, причетна і до іншого нещодавнього інциденту в РФ. 2 березня в місті Карабулак (Інгушетія) сталася перестрілка між спецназом ФСБ та бойовиками, у регіоні оголошували режим контртерористичної операції. Днями росЗМІ, посилаючись на джерела, заявили, що в Інгушетії затримано понад 30 посібників бойовиків "Ісламської держави".

Більш того, терористи ІД "Хорасан" після того, що сталося в "Крокусі", анонсували новий теракт у Росії, пригрозивши особисто Путіну, повідомляють іранські ЗМІ. Плакат-звернення бойовиків з’явилося на тлі новин про те, що російські силовики катують підозрюваних у нападі.

"Усім диким росіянам, зокрема Путіну! Остерігайтеся! Не думайте, що в нас нема можливості помститися вам за наших полонених братів... Ми завдамо вам такого удару в голову, щоб запам’ятали всі покоління... Чекайте дуже важких, смертельних, кривавих, болючих, пекельних та руйнівних ударів. Дуже скоро!" – заявили терористи.

Чим відомий ІДІЛ-К

Своєю назвою ІД "Хорасан" (Islamic State – Khorasan Province) завдячує історичному регіону Хорасан, який включав частини Ірану, Туркменістану та Афганістану. Група виникла в східному Афганістані наприкінці 2014 року та швидко уславилася як надзвичайно жорстоке угруповання.

Мета ІДІЛ-К – дестабілізувати, повалити та витіснити існуючі уряди в регіоні Хорасан і сторити халіфат (ісламська теократична держава) у Південній та Центральній Азії, керований суворою інтерпретацією шаріату.

Донедавна ІД "Хорасан" була однією з найактивніших регіональних філій, але кількість бойовиків зменшилася після 2018 року через втрати в боях з Талібаном та силами США в Афганістані.