G7 розглядає заморожені активи РФ як заставу для кредитів Україні,

активи,заморожені

Країни "Групи семи" (G7) обговорюють можливість використання заморожених російських активів на суму майже $300 млрд як застави для надання кредитів Україні.

Про це заявив виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, передає Укрінформ.

За словами Домбровскіса, розглядаються різні варіанти і тривають дискусії. Він висловив надію, що Європейський Союз найближчими місяцями схвалить окрему процедуру щодо використання прибутків або відсотків, отриманих від активів РФ, для допомоги Україні.

Раніше представники фінансових відомств країн G7 заявили, що вони твердо налаштовані допомогти Україні задовольнити термінові потреби в короткостроковому фінансуванні, включно з використанням відсотків, отриманих із заморожених російських активів.

У заяві не було конкретного плану використання активів.

Домбровскіс зазначив, що, швидше за все, процедура ЄС передбачатиме заставу для російських активів замість їх повного арешту.

"Ми обговорюємо низку різних варіантів. Один із них – конфіскація, а інший – надання застави або навіть використання надприбутків або відсотків від цих активів для фінансування позики", – зазначив своєю чергою заступник міністра фінансів США Воллі Адейемо.

"Я не сумніваюся, що ми знайдемо спосіб, але ми повинні бути творчими, ми повинні бути гнучкими", – сказав також очільник МЗС Великої Британії Девід Кемерон.

Раніше міністр фінансів Франції Бруно ле Мер заявив, що G7 повинна бути в змозі використовувати відсотки від 3 млрд до 5 млрд євро на рік, отримані від активів.

Як використовуватимуть заморожені активи РФ?

Наприкінці грудня минулого року США запропонували країнам "Великої сімки" (G7) вивчити шляхи конфіскації $300 млрд заморожених російських активів. В рамках цієї роботи три робочі групи вивчатимуть юридичні питання, пов’язані з конфіскацією; методи застосування такої політики та пом’якшення ризиків; а також варіанти того, як найкраще спрямувати підтримку Україні.

Посадовці США та ЄС стверджують, що країни Заходу відкриті до ідеї конфіскації російських активів на суму $300 млрд, але юридичних механізмів для цього наразі немає.

Водночас Євросоюз працює над втіленням схеми, яка передбачає використання лише доходів від заморожених російських активів для фінансування допомоги Україні. У лютому Рада ЄС ухвалила рішення окремо обліковувати такі доходи. На наступному етапі потрібно розробити та затвердити механізм передачі цих коштів Києву.

За попередніми оцінками Єврокомісії, такі доходи можуть становити до 3 млрд євро на рік, або 15 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік, писало видання FT із посиланням на джерела. Сума залежатиме від відсоткових ставок протягом цього періоду. Загалом в ЄС заморожено близько 200 мільярдів євро активів центробанку РФ. Передусім, вони сконцентровані у європейському депозитарії Euroclear, який отримав від їх використання близько 4,4 мільярда євро позапланових відсоткових доходів у 2023 році.

Автор: Галина Ялівець