Українські БПЛА завдали удару по несподіваних цілях у РФ, — ЗМІ

Читать на русском

Українські БПЛА завдали удару по несподіваних цілях у РФ, — ЗМІ

Українські БПЛА завдали удару по несподіваних цілях у РФ, — ЗМІ

За словами експертів, ЗСУ вдаються до стратегії "тисячі порізів", яка в довгостроковій перспективі може завдати істотної шкоди логістиці російських військ.

У ніч проти 2 травня дрони-камікадзе Сил оборони України, ймовірно, завдали удару по тягових і трансформаторних підстанціях на залізничних коліях в Орловській і Курській областях Російської Федерації.

Про це пише російське інтернет-видання Baza.

Повідомляється, що приблизно о 23:00 за місцевим часом удару зазнали тягові підстанції в районах залізничних станцій Понирі і Слобода в Курській області, а через 15 хвилин — тягові і трансформаторні підстанції на маршруті Зміївка–Глазуновка в Курській області. Отже, на станціях Змієвка та Глазуновка сталося аварійне відключення електропостачання.

OSINT-аналітики зі спільноти "Око Гора" вказали на те, що всі безпілотники били по основній залізничній гілці Москва–Орел–Бєлгород, якою перевозиться військова амуніція для російських військових.

РФ, ЗС, атака, БПЛА, дрони, логістика qkxiqdxiqzriqdant

Зі свого боку експерти військового порталу Defence Express зазначили, що сам факт використання ударних БПЛА для ураження залізниці в РФ виглядає "в чомусь навіть більш цікавим та навіть неочікуваним", ніж удари по російських нафтопереробних заводах (НПЗ). За їхніми словами, тягові або трансформаторні підстанції менші за розміром, ніж, наприклад, установка первинної переробки нафти. Тому для їхнього ураження потрібна висока точність удару.

У виданні також наголосили, що удари по згаданих станціях є більш ефективними з погляду шкоди логістиці ЗС РФ, ніж просто ураження залізничних шляхів. Конструкція пострадянських залізниць дає змогу замінити пошкоджену частину колії і протягом години відновити рух. Водночас виведення з ладу системи живлення і сигналізації, для роботи яких і потрібні тягові та трансформаторні станції, призводить до тривалішої зупинки руху поїздів.

Окрім того, автори публікації зазначили, що відстань між підстанціями на залізницях у РФ становить максимум 15–50 кілометрів, тому росіяни фізично не зможуть прикрити таку кількість своєї інфраструктури системами ППО. Отже, стратегія "тисячі порізів" у довгостроковій перспективі може завдати істотної шкоди логістиці окупантів.