ЄС вперше запровадить санкції проти компаній з Китаю за допомогу Росії,

китай,єс

У Європейському Союзі висунули пропозиції заборонити фірмам Євросоюзу торгувати з низкою компаній Китаю, Туреччини, Індії та Сербії під приводом того, що вони допомагають РФ у війні проти Україїни.

"ЄС запропонував торгові обмеження щодо приблизно двох десятків фірм, включно з трьома в материковому Китаї, за звинуваченням у їх підтримці зусиль Росії в Україні. У разі схвалення цих заходів це перший випадок, коли ЄС запровадить обмеження проти компаній у материковому Китаї через ситуацію з РФ та Україною", – пише агентство Bloomberg із посиланням на чернетку цієї ініціативи, передає Інтерфакс-Україна.

"Згідно з проєктом пропозиції, до списку також включили компанії з Гонконгу, Сербії, Індії та Туреччини", – зазначає Bloomberg.

У списках – по одній компанії з Індії, Шрі-Ланки, Сербії, Казахстану, Таїланду та Туреччини, а також одна гонконгська компанія.

Агентство нагадує, що в ЄС раніше пропонували включити до "чорних списків" кілька китайських компаній, але ініціатива не пройшла.

Зазначається, що це питання є вкрай непростим для ЄС, одним із основних торгових партнерів якого залишається Китай.

Минулого тижня Bloomberg із посиланням на документи, що потрапили в його розпорядження, повідомляло, що в Євросоюзі пропонують в рамках 13 пакету антиросійських заходів ввести санкції щодо близько 55 компаній і більше 60 фізичних осіб. Заходи торкнуться структур, "які беруть участь у виробництві озброєнь та постачанні важливих технологій та електроніки, які використовують російські оборонні компанії". Крім цього, у Брюсселі пропонують запровадити заходи щодо судноплавних компаній, які, за твердженням ЄС, займаються перевезенням боєприпасів.

Загалом ЄС запровадив санкції проти більш ніж 620 компаній, багато з яких базуються в Росії, уточнює Bloomberg.

Для прийняття нових санкцій потрібна підтримка всіх країн-членів. При цьому деякі держави ЄС закликають блок додати до запланованих санкцій нові економічні обмеження.

Коли будуть нові санкції

За даними джерел Reuters, Єврокомісія та країни-члени ЄС прагнуть ухвалити новий санкційний пакет до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну 24 лютого.

Джерела видання Politico серед європейських дипломатів визнають, що це буде здебільшого "символічний" пакет санкцій, зосереджений на "роботі над глобальним наративом" щодо санкцій і забезпечення дотримання вже запроваджених обмежень третіми країнами.

Автор: Галина Ялівець