Розвідка Британії повідомила про проблеми у виробництві російських ракет Х-101

Уламки ракети після обстрілу РФ промислової зони в Одесі, Україна, 18 травня 2023 року. Фото ілюстративне

Британська розвідка проаналізувала причини падіння російської ракети Х-101 в Саратовській області та вказала на проблеми з виробництвом цього типу озброєння.

«Висока ймовірність несправності такої престижної ракети вказує на проблеми у її виробництві, на які, ймовірно, вплинули санкції і поспіх, спричинений необхідністю задовольнити вимоги конфлікту», – йдеться в повідомленні, оприлюдненому Міністерством оборони Великої Британії 9 квітня.

Розвідка нагадує, що на фотографіях з відкритих джерел від 31 березня 2024 року помітно уламки ракети, що впали в полі в Саратовській області РФ. Спочатку вважалося, що це уламки українського безпілотного літального апарату, але більш детальний огляд показав, що уламки, найімовірніше, є фрагментами російської крилатої ракети повітряного базування Х-101.

«Дуже ймовірно, що уламки є результатом несправності ракети AS-23A Kodiak (позначення для ракет Х-101, Х-102 за стандартами НАТО – ред). Саратовська область є відомим місцем запуску бомбардувальників російської дальньої авіації, і там знаходиться аеродром Енгельс, де базується кілька бомбардувальників», – вказано у повідомленні.

Російські військові зранку 31 березня завдали ракетного удару по обʼєкту критичної інфраструктури у Львівській області, була зруйнована адміністративна будівля, виникла пожежа. Також через загрозу балістичних ударів повітряна тривога була оголошена на всій території України близько 16:30.

За даними Інституту вивчення війни (ISW), російські війська регулярно використовують стратегічні бомбардувальники Ту-95, розміщені на авіабазі Енгельс, для запуску крилатих ракет Х-101/Х-555 по цілях в Україні, і станом на 2023 рік російські військові мали близько 60 літаків Ту-95.

Х-101 – це стратегічна крилата ракета повітряного базування класу повітря-земля. Дальність запуску такої ракети становить близько 5 тисяч кілометрів. Вага бойової частини складає до 960 кілограмів. Її розробили у Росії, в конструкторському бюро «Радуга»

Форум