Портнов з Іспанії переписав свою віллу під Києвом на дітей

Читать на русском

Портнов з Іспанії переписав свою віллу під Києвом на дітей

Портнов з Іспанії переписав свою віллу під Києвом на дітей

Проросійський діяч Андрій Портнов, який перебуває під санкціями США та виїхав з України, на початку квітня 2024 року переписав великий маєток під Києвом, у елітному селищі Козин, на своїх дітей.

Переоформленням майна в Україні займалися близькі до Портнова юристи за довіреністю, яку він у січні засвідчив у нотаріуса в Мадриді (Іспанія). Проєкт "Радіо Свобода" "Схеми" отримав у своє розпорядження договір дарування від 3 квітня 2024 року.

У документі наголошується, що будинок загальною площею понад 1000 квадратних метрів та земельна ділянка 0,65 гектара у закритому котеджному поселенні на березі Дніпра рівними частинами отримали як подарунок від Портнова четверо його неповнолітніх дітей.

 ekikdiqrqihtant

У договорі йдеться, що при переоформленні майна у київського нотаріуса інтереси дітей особисто представляла їхня мати, громадянська дружина Портнова Анастасія Валяєва. Вона, як з’ясували "Схеми", із 2014 року має громадянство Російської Федерації. Від імені Портнова за довіреністю, засвідченою у Мадриді, діяла адвокат Марина Парінова, яка, під час перебування політика в Україні, представляла Портнова у судах.

Вартість подарованого майна, згідно з договором, складає 19 мільйонів гривень: 14,3 мільйона гривень за маєток та 4,7 мільйона гривень за 65 соток землі під ним.

З 2016 року цей маєток був записаний на офшорну компанію з Віргінських островів Constellation Innovations Ltd, тоді вона разом із землею була оцінена у 2,5 мільйона євро. У 2020 році компанія продала цю нерухомість Андрію Портнову. Представником продавця виступив Андрій Веревський – агробізнесмен, екснардеп від "Партії регіонів" та сусід Портнова у Козині. Оплата у розмірі 19 мільйонів гривень мала бути здійснена частинами пізніше, але Веревський за угодою мав одразу передати маєток у користування Портнова.

«Схеми» у 2022 році фіксували, що маєтком користується родина Портнова. При цьому угоду повністю закрили лише в січні 2024 року – тоді Портнов запевнив у нотаріуса в Мадриді свою заяву про те, що їм було «виконано всі вимоги та зобов’язання» за цим договором, і він просить зареєструвати будинок та землю під ним на його власне ім’я. у Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Це сталося 2 квітня 2024 року, а вже наступного дня столична нотаріус Олеся Липовенко оформила власність на це майно на дітей Портнова за договором дарування.

Олеся Липовенко є сестрою дружини Вадима Фесенка. Фесенко з Портновим – співзасновники ГО «Інвестиційна Україна» та юридична компанія «Корпоративні технології».

«Схеми» звернулися за коментарем до Андрія Портнова, але на повідомлення з питанням, чому він переписав маєток на своїх дітей, він не відповів.

Юрист Центру протидії корупції Тетяна Шевчук зазначає, що перепис майна на найближчих родичів може свідчити про можливе бажання людини приховати нерухомість чи уникнути її арешту у разі накладення санкцій чи порушення кримінального провадження.

Це може бути звичайна практика приховати майно. Друга причина – можливе створення додаткових транзакцій, аби найважче було довести незаконність походження наявного майна. Оскільки санкції індивідуальні, саме на майно підсанкційної людини накладають арешт. Але якщо воно у власності третіх осіб, то потрібно доводити безпосередній зв’язок майна з підсанкціональною особою або особою, щодо якої здійснюється кримінальне розслідування. Не те, щоб до цього майна держава за бажання не могла б дотягнутися, але такі обмежувальні заходи це значно ускладнюють», – каже Шевчук.

За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну «Схеми» зафіксували на території маєтку кілька автомобілів, оформлених на членів родини Портнова – зокрема, на брата Анастасії Валяєвої. Ще два елітні автомобілі на території маєтку були оснащені так званими «номерами прикриття» – але саме такі моделі автівок, такого ж кольору та року випуску записані на бабусю Валяєвої (білий Range Rover Sport) та мати Валяєвої (чорний бус Mercedes Vito).

За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення РФ до України «Схеми» зафіксували на території маєтку кілька автомобілів, оформлених на членів родини Портнова

За кілька днів до початку повномасштабного вторгнення РФ до України «Схеми» зафіксували на території маєтку кілька автомобілів, оформлених на членів родини Портнова

Напередодні повномасштабного вторгнення, у грудні 2021 року, уряд США запровадив санкції проти Портнова. Вони також стосувалися Фонду Андрія Портнова. Санкції передбачають заборону на в’їзд до США та блокування всіх фінансових активів підсанкційної особи в американських банках. Портнова внесли до списку осіб за так званим "актом Магнітського". До цього списку вносять високопосадовців, причетних до порушення прав людини та масштабної корупції.

В Україні санкції проти Андрія Портнова не запроваджувалися.