Звичайне шахрайство: фігурант журналістських розслідувань ексочільник УСБУ Миколаївщини Герсак став громадським діячем та збирає грантові кошти для ветеранів (ФОТО)

Ексначальник управління СБУ в Миколаївській області Віталій Герсак, який був звільнений після низки журналістських розслідувань, влаштував в центрі Києва захід, на якому просив в американських сенаторів про гроші для українських ветеранів.

Про службу Герсака в СБУ, відомості про схеми, елітне майно й розкішне життя під час війни ідеться у матеріалі-розслідуванні журналістів hromadske.

За даними hromadske, у 2021 році щодо Віталія Герсака вели службове розслідування, під час якого задокументували чотири цікавих епізоди:

  • після призначення на посаду начальника ГУ СБУ в Миколаївській області Герсак почав контролювати фінансові потоки від браконьєрського вилову креветки на території Кінбурнської коси, загальна сума яких може становити близько 4 млн грн щомісячно;
  • здійснювалася контрабанда дизельного пального з морських суден, які перебували на рейді поблизу морських портів;
  • розкрадалося дизельне пальне із залізниці;
  • на території Одеської області, під керівництвом Герсака було обладнано декілька великих "ферм" із виробництва біткоїнів, організацію роботи яких на відстані контролював спеціаліст з інформаційних технологій із Миколаєва

Після призначення на посаду голови Миколаївської СБУ в родини Герсака почало зʼявлятися чимало майна, і все реєструвалося на дружину Юлію. На початок 2020 року їй належали дві квартири в елітному столичному ЖК "Французький квартал", два гаражі там само та новенька Toyota Camry в топовій комплектації. Після звільнення чоловіка, влітку 2021, Юлія Герсак придбала ще дві квартири майже на 200 квадратних метрів, шість машиномісць і нежитлове приміщення у столичному ЖК "Новопечерські Липки". На той момент вартість усієї цієї нерухомості мала становити приблизно 1,5 мільйона доларів.

Як зазначають журналісти, жодного легального джерела доходів, яке могло б пояснити походження такої імперії нерухомості, — немає. У кар’єрі Герсака — лише 20 років служби в тоді ще міліції та СБУ. Жодних згадок про успішний легальний бізнес чи комерційний успіх Віталія Герсака після звільнення з СБУ немає. Лише кілька зареєстрованих компаній, більшість із яких розташовані в Одесі. Утім, кількість елітного майна та землі в родини Герсаків тільки збільшувалась.

Також справами сімейними почав займатися син Гесака Кіріл.

Усе майно, яким вихваляється Кіріл Герсак у соцмережах, підтверджують офіційні документи. За даними реєстру нерухомості, хлопець восени 2023-го став власником квартири на 107 м² у ЖК Aqua Marine в Одесі за договором дарування. Навіть без ремонту вона б коштувала 90 тисяч доларів. У свої неповні 20 років Герсак-молодший отримав і багато активів на Вінниччині: менш ніж за рік йому надарували половину земельної ділянки на 2,5 гектара, яку він здає в оренду агропідприємству, дві ділянки на 5 та 10 соток — під будівництво будинку, 15 соток для ведення господарства і ще 1,2 гектара землі. У різних куточках Вінниччини в нього ще й зʼявилися два житлових будинки.

Так само у 2023-му він став власником і чотирьох автомобілів. Одна з автівок — BMW 530E (2017 року випуску), яка коштувала на той момент щонайменше 30 тисяч доларів. Тоді ж купив новенький Mersedes-Benz V300D (2023 р. в.), який коштує ще близько 100 тисяч доларів. Ще на нього переписали стару батькову Toyota Tundra і Volkswagen Transporter. Крім елітної нерухомості, на нього саме у 2023 році почали переписувати компанії, які раніше належали Герсаку-старшому та його матері (за даними YouControl, ці компанії не приносили прибутків).

У серпні 2023 року Віталій Герсак заснував громадську організацію — "Вільні та вірні" із представництвами у Вінниці, Одесі та Миколаєві, де керівниками поставив цікавих людей. Зокрема, у Вінниці — це "ексрегіонал" депутат Віктор Пигуля, в Одесі — це теж місцевий ексдепутат від "Слуги Народу" Олег Каптур, а в Миколаєві — Рустамджан Садрідінов, член "Партії Регіонів" у часи Януковича.

Саме ГО "Вільні та вірні" стала організатором масштабного заходу в центрі Києва, співорганізатором конференції Герсака став, зокрема, Інститут демократії та розвитку PolitA. Організація відома співпрацею з американською лобістською компанією Zeppelin Communications в інтересах ексгенпрокурорки Ірини Венедіктової. А отже, Віталій Герсак і справді намагається заручитися підтримкою тих людей, які мають реальні зв’язки з представниками різних американських політичних кіл.

"Сьогодні ми завдяки нашим співорганізаторам проводимо міжнародну конференцію, яка буде в майбутньому визначати ветеранську політику в нашій державі, і за допомогою наших американських партнерів ми просто будемо її в нашій державі реалізовувати. На сьогодні в нас фінансування немає, але ми плануємо залучити інвесторів, саме американських, щоб американські ГО та фонди долучились до цієї роботи й допомогли нам і з фінансуванням, і з технічними, і з експертними напрямами", — заявив Віталій Герсак на конференції з американцями.

За словами Герсака, у перші дні великої війни, вони разом із сином, якому ледь виповнилось 18, долучилися до оборони України. Жодних свідчень про військову службу Кіріла немає. Сам Герсак також не повідомив, у якому підрозділі служив і брав участь у бойових діях. Утім, на кількох різних ресурсах ішлося про 122 бригаду ТрО з Одещини.

Безкарно зраджувати країну стало "фішкою" служби в СБУ. "Безкарно" — ключове слово. Саме тому особовий склад УСБУ по АРК Крим, Луганській і Донецькій області майже в повному складі зрадив Україну і перейшов на бік ворога у 2014 році. ЖОДЕН ЗІ ЗРАДНИКІВ НЕ ПОКАРАНИЙ. Так само не покараний жоден із співробітників СБУ, які нищили Майдан у 2013-2014 роках під прямим керівництвом ФСБ РФ. Більш того: всі співробітники СБУ, без виключень, відмовились від співробітництва зі слідством у "справах Майдану", яка вела Генпрокуратура. І знову — НІЯКОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. Не поніс покарання і очільник СБУ, призначенець Володимира Зеленського, його друг дитинства Геннадій Баканов, який розвалив Службу, завів на керівні посади в СБУ агентів ФСБ, а в перші тижні "великої війни" фактично дезертирував зі служби. Тому доля покидька Герсака — типова для СБУ, яка, на жаль, так і не стала для українців аналогом ізраїльського "Мосада".

Нагадаємо: Корумпований і продажний очільник СБУ Миколаївщини "наслужив" на кілька квартир та елітні машини (ФОТО, ВІДЕО)

«Аргумент»