Росія змінила тактику обстрілів міст, - CNN

Читать на русском

Росія змінила тактику обстрілів міст, — CNN

Росія змінила тактику обстрілів міст, — CNN

Майже усі зусилля з відбудови та ремонту протягом року були знищені за кілька днів, стверджує заступниця міністра енергетики.

Росія змінила тактику ударів по українській енергосистемі, націлившись на електростанції. Про це повідомляє CNN.

Протягом останніх двох років, як зазначає видання, Україна витримувала потужний шквал російських ударів авіацією, яка намагалася вивести з ладу енергетичну інфраструктуру, занурити громадян у темряву під час зимового періоду. Росія відновила свій наступ в останні тижні, завдавши удару по українській енергосистемі з високою інтенсивністю, якої не бачили за більш ніж два роки війни.

"Їхня тактика змінилася – на жаль, не на краще для нас", — сказала Світлана Гринчук, заступниця міністра енергетики України, в інтерв’ю CNN.

Вона звернула увагу на те, що атаки російських загарбників були більш розрізненими, залпами ракет, спрямованими на великі ділянки енергетичної системи держави. Зараз атаки стають більш концентрованими та точними, на одну ціль застосовують десятки ракет і дронів.

"За такий короткий проміжок часу — за кілька тижнів цих масованих російських атак — майже всі наші річні зусилля з відбудови та ремонту були знищені за кілька днів, за кілька атак", – пояснила Гринчук.

Олександр Харченко, директор київського Центру досліджень енергетичної галузі (ЦЕІ), зазначив, що наприкінці березня настав переломний момент. Саме того дня російські загарбники здійснили одну з найбільших безпілотних та ракетних атак на енергетичну інфраструктуру України, яка була спрямована щонайменше на 10 областей країни і на короткий час залишила понад один мільйон домогосподарств без стабільного постачання електроенергії.

"Велика кількість ракет і безпілотників одночасно зосереджується на дуже обмеженій кількості цілей", – сказав Харченко.

З того часу російські окупанти завдали ударів по українських електростанціях по всій території країни, а в четвер повністю зруйнувала Трипільську ТЕС – найбільшу електростанцію в Київській області. ДТЕК також заявила, що РФ завдала "серйозної шкоди" двом її електростанціям, і що приблизно 80% енергогенеруючих потужностей, якими вона керує, були зруйновані внаслідок російських ударів.

Україна зберігає енергію в сховищах, тому удари по теплових електростанціях не спричинили тривалих та негайних відключень. Теплові електростанції здебільшого використовуються для проведення збалансування загальних потреб — особливо під час інтенсивних опалювальних періодів взимку, коли споживання різко зростає.