Останнє попередження: ЄЦБ накаже італійській групі UniCredit скоротити бізнес у Росії,

unicredit

Європейський центральний банк планує наказати італійській фінансовій групі UniCredit скоротити свою присутність у Росії.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на два джерела, обізнаних з дискусіями у ЄЦБ, які присвячені обмеженню фінансових зв’язків європейських банків з Москвою.

За словами співрозмовників агентства, вимоги до другого за величиною європейського банку в Росії будуть схожі на ті, які ЄЦБ висуває до австрійської групи Raiffeisen Bank International (RBI).

Зокрема, ЄЦБ має намір надіслати UniCredit юридично обов’язковий наказ, що означатиме новий рівень тиску для скорочення бізнесу італійського банку в Росії. Це передостанній крок перед тим, як ЄЦБ зможе накладати жорсткі санкції, наприклад штрафи.

Офіційне попередження ЄЦБ дає UniCredit останню можливість запобігти такій процедурі, повідомив один із співрозмовників агентства.

Напередодні RBI заявив, що ЄЦБ проситиме його скоротити кредитний портфель в Росії. В австрійському банку зазначили, що вимоги європейського центробанку значно жорсткіші, ніж плани скорочення бізнесу у РФ, які встановило керівництво Raiffeisen.

Через два роки після повномасштабного вторгнення Росії в Україну європейські регулятори посилюють тиск на банки у ЄС, оскільки конфлікт триває і не має ознак вщухання.

Проте дві великих фінансових групи регіону, RBI та UniCredit, продовжують вести бізнес у Росії, привертаючи до себе пильну увагу з боку влади США, вказують джерела Reuters.

Читайте також: Інвестори тиснуть на європейські банки через кредитні канікули для російських військових, – Reuters

Як повідомлялося, попри офіційні заяви, російський "Райффайзенбанк" за кілька місяців з грудня 2023 року розмістив понад 2400 оголошень про вакансії в Росії. У майже 1500 з них йдеться про вакансії для менеджерів із продажу та фахівців з обслуговування клієнтів, підрахувало видання Financial Times.

Ці оголошення суперечать неодноразовим заявам керівництва австрійської групи Raiffeisen про намір піти з Росії, зауважує FT. Наразі він залишається найбільшою за обсягом операцій західною кредитною організацією на російському ринку.

Після того, як журналісти надіслали запит у австрійську Raiffeisen Bank International (RBI), ця інформація викликала панічну реакцію серед керівництва, яке вимагало, щоб вакансії видалили та терміново переписали.

Нагадаймо, у березні 2023 року австрійський Raiffeisen Bank International (RBI) оголосив, що продасть свій бізнес у Росії або виведе "Райффайзенбанк" із периметра групи до кінця року, а також скоротить ділову активність у Росії. Однак реалізацію цих планів відклали.

За даними Reuters, насправді Raiffeisen затягує виконання цієї обіцянки, сподіваючись дочекатися завершення розв’язаної РФ проти України війни.

При цьому Європейський центральний банк тисне на австрійський Raiffeisen Bank International, щоб він згорнув свій бізнес та вийшов із Росії. Хоча ЄЦБ не просить Raiffeisen негайно залишити країну, він хоче отримати план дій для згортання бізнесу. Такий план може включати продаж або закриття російського банку.

Автор: Михайло Орлюк