ISW: Пропагандисти закликають Росію бити по електроінфраструктурі України для відключення АЕС

Читать на русском

ISW: Пропагандисти закликають Росію бити по електроінфраструктурі України для відключення АЕС
ISW: Пропагандисти закликають Росію бити по електроінфраструктурі України для відключення АЕС

Російські новинні ресурси закликають війська РФ завдавати більшої кількості ударів по Україні, які систематично шкодитимуть енергетичній інфраструктурі, яка підтримуватиме атомні електростанції. Вони стверджують, що таким чином слід змусити країну здійснити аварійне відключення АЕС.

Об этом сообщает News RU

Так, відомий канал новин Readovka заявив своїй майже 1,7-мільйонній аудиторії, що окупантам необхідно приділити першочергову увагу "виводу з експлуатації" зовнішньої електричної інфраструктури українських АЕС, сподіваючись, що це призведе до їх аварійного відключення. На це та можливі цілі Кремля вказали аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Вони зазначили, що Readovka не виступала за те, щоб російські сили завдавали прямих ударів по атомних електростанціях або намагалися викликати радіологічні події в Україні. Пропагандисти швидше закликають ЗС РФ бити по окремих підстанціях, які відключали б електропостачання, необхідне для безпечної експлуатації АЕС, тим самим змушуючи українську владу закривати станції у способи, які б ускладнили їх перезапуск.

Росіяни сподіваються, що знищення таких цілей для трьох українських АЕС за межами тимчасово окупованих РФ територій "завдасть шкоди набагато більше, ніж останні кілька масованих ракетних ударів".

Пропагандисти з малою впевненістю відзначили, що ракетний удар 18 лютого по Хмельницькому, який пошкодив три навчальні заклади, десять багатоповерхівок і від якого постраждали цивільні, міг бути націлений на одну з таких підстанцій, що підтримують місцеву АЕС, хоча Київ підтвердив, що російські сили вдарили по військовому об’єкту та цивільній інфраструктурі.

Readovka раніше виступала за такі удари, скаржачись, що масовані ракетні атаки Росії "не призвели до бажаного ефекту капітуляції українського уряду".

Аналітики Інституту вивчення війни говорять про відсутність у них доказів того, що РФ переслідує чи розглядає такий курс дій.

"Але мілітаризація Росією Запорізької АЕС, використання цієї території для обстрілу українських позицій та повідомлення про удари окупантів по лініях електропередач Запорізької АЕС – все це не виключає того, що Кремль може вжити заходів із наміром викликати аварійну зупинку українських ядерних реакторів", – констатували в ISW .

Источник: Незыгарь