Країни ЄС можуть ухвалити рішення про спільні закупівлі боєприпасів для України в березні

війна,бій

Країни Європейського Союзу можуть домовитися про спільні закупівлі боєприпасів для України вже наступного місяця.

Об этом сообщает Криминал РУ


Пропозиція, оприлюднена цього тижня Естонією, інвестувати близько 4 млрд євро ($4,3 млрд) для спільної закупівлі мільйона боєприпасів, отримала попередню підтримку Нідерландів і Румунії. Очікується, що міністри закордонних справ ЄС обговорять цей план під час зустрічі в Брюсселі 20 лютого, а остаточне рішення може бути прийняте під час зустрічі лідерів блоку в березні, пише Bloomberg.

"Це дуже добре, оскільки боєприпаси є проблемою – Україні потрібна велика кількість, і нам також потрібно збільшити наші запаси. Зараз ми робимо це на національному рівні, і я б також підтримала й просувала зробити це в більших масштабах", – сказала міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Уряди США та Європи прагнули збільшити виробництво як для постачання в Україну, так і для поповнення власних запасів.

Механіку механізму спільної закупівлі можна обговорювати, але альтернативи спільному підходу до інвестицій і закупівель мало, оскільки ринок сам по собі не зміг би витримати масштабне розширення без державних гарантій, заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу на конференції.

Рейнсалу додав, що ряд компаній підтримали цю пропозицію. Він порівняв ці зусилля зі спільними закупівлями вакцин ЄС під час пандемії та зеленими інвестиціями.

Міністр закордонних справ Румунії Богдан Ауреску назвав ідею "цікавою", хоча сказав, що йому потрібно буде вивчити деталі.

Ці зусилля отримали підтримку в інших місцях. Так, президент Франції Еммануель Макрон також розглядає спільні закупівлі боєприпасів у рамках свого заклику прискорити поставки зброї до Києва.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив журналістам, що Польща організовує коаліцію, до якої входить Естонія, для фінансування виробництва боєприпасів для України.

Источник: ВЧК-ОГПУ