ФГВФО намагається стягнути 46 млрд з Жеваго: суд заарештував частки у трьох ГЗК Ferrexpo



Госпсуд м. Києва за позовом Фонду гарантування вкладів заарештував активи власника банку "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго в межах справи про відшкодування збитків банку на 46 млрд₴

Об этом сообщает Проект РУ


Про це йдеться у повідомленні пресслужби Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, передає Економічна правда.


Арешт активів Жеваго відбувся у межах забезпечення позову про відшкодування збитків банку "Фінанси та Кредит" та його кредиторів на суму майже 46 млрд₴ Відповідне рішення було ухвалене Господарським судом м. Києва за заявою Фонду про забезпечення позову.


У ФГВФО кажуть, що підставою стали спроби відповідача приховувати факт володіння майном, за рахунок якого у майбутньому може бути задоволено позовні вимоги Фонду. Водночас керівники, акціонери та бенефіціари неплатоспроможного банку зобов’язані надати Фонду інформацію про все належне їм майно (активи) та зобов’язання на вимогу. "Жеваго таку вимогу не виконав", – кажуть у Фонді.


Таким чином, суд наклав арешт на частку Жеваго у розмірі 50,3% у трьох гірничо-збагачувальних комбінатах його групи Ferrexpo: Полтавському, Єристівському та Біланівському. Ці частки через Ferrexpo опосередковано належать Жеваго.


Крім того, суд заборонив іншим пов’язаним з ним компаніям відчужувати вказані активи.


"Зараз позов Фонду до власника банку перебуває у першій інстанції в українській юрисдикції, і вкрай важливо, щоб за час розгляду цієї справи активи були збережені у повному обсязі і згодом могли бути спрямовані на відшкодування збитків, завданих кредиторам банку", – прокоментував заступник директора-розпорядника Фонду Віктор Новіков.


ФГВФО 4 січня цьогоріч подав позов до Господарського суду м. Києва проти Жеваго про відшкодування збитків банку "Фінанси та Кредит" та його кредиторів на суму майже 46 млрд₴


На початку лютого всі банківські рахунки Полтавського гірничо-збагачувального комбінату, який входить до групи Ferrexpo бізнесмена та колишнього народного депутата Костянтина Жеваго, було накладено арешт.


27 грудня українського бізнесмена, екснардепа Костянтина Жеваго затримали на гірськолижному курорті Куршевель у французьких Альпах на запит української сторони. Суд французького міста Шамбері у грудні виніс рішення про екстрадиційний арешт українського олігарха-втікача Костянтина Жеваго.


Після арешту Жеваго залишив посаду директора та вийшов з ради директорів Ferrexpo.


Згодом, у січні, Жеваго вніс заставу в 1 мільйон євро і вийшов з-під варти, він не може залишати материкову Францію.


Французький суд у четвер, 5 січня, переніс слухання щодо екстрадиції Жеваго в Україну на 19 січня, після чого слухання вже двічі переносилося. Наразі слухання очікується 16 березня.


Нагадаємо, «Аргумент» раніше повідомляв, що Костянтин Жеваго програв у Верховному Суді спір з НБУ на 1,5 млрд грн і що Покидька Жеваго затримали у Куршевелі, готується екстрадиція.


«Аргумент»

Источник: Скелеты в шкафу