"США відкидають заклик Путіна до переговорів щодо України", - New York Times

Читать на русском

"США відкидають заклик Путіна до переговорів щодо України", — New York Times

Газета New York Times, коментуючи заяви російського президента в інтерв’ю Такеру Карлсону, пише, що "США відкидають заклик Путіна до переговорів щодо України".

Видання нагадує, що Путін закликав США "сказати нинішньому українському керівництву, щоб воно зупинилося й село за стіл переговорів".

Але опитані NYT "чиновники Байдена заявляють, що вони не розглядають ідею тиску на президента України" з цього приводу.

"Незважаючи на слова пана Путіна, ми не побачили жодних дій, що вказують на те, що він зацікавлений у припиненні цієї війни. Якби це було так, він відвів би свої сили і припинив свої безперервні напади на Україну", — заявили виданню в раді. нацбезпеки США, маючи на увазі ймовірно, відведення сил на кордони 1991 року (РФ, нагадаємо, готова розглядати припинення вогню лише за нинішньою лінією фронту з фіксацією таким чином своїх територіальних завоювань в Україну).

Раніше американські чиновники заявляли, що Путін не збирався вести "серйозні переговори" до закінчення президентських виборів у США у листопаді. За їхніми словами, російський президент хоче "почекати і подивитися", чи зможе Трамп повернутися до Білого дому та запропонувати йому вигідніші умови.

Також видання передбачає, що пропозиції РФ про переговори можуть бути спрямовані на російську аудиторію, яка, судячи з опитувань, виступає за дипломатичне закінчення конфлікту.

Ще один чинник небажання Заходу закликати до переговорів – "небажання українського суспільства йти на компроміс із загарбником". Через що "Зеленський стурбований внутрішньополітичними наслідками застосування іншої (дипломатичної – Ред.) тактики".

"Якщо не буде сигналу України про вимогу мирних переговорів, то навряд чи буде поштовх із боку Вашингтона", — ідеться в статті.

При цьому Семюел Чарап, аналітик по Росії в корпорації RAND, закликав говорити з РФ "в приватному порядку", щоб визначити реальні вимоги Путіна — чи справді хоче припинити війну по лінії фронту чи ні.

"Ніхто не знає напевно – і ніхто не може знати напевно, якщо не спробує", – сказав Чарап. За його словами, примітно, що Путін не сказав Карлсону, що має попередні умови для переговорів, такі як відставка уряду Зеленського.