У Німеччині та Франції закликали Євросоюз бути готовим до нападу РФ

Читать на русском

У Німеччині та Франції закликали Євросоюз бути готовим до нападу РФ

У Німеччині та Франції закликали Євросоюз бути готовим до нападу РФ

У Європі останнім часом все частіше порушується тема загрози нападу Росії на країни-члени Європейського Союзу. Щодо цього зокрема висловилися чиновники, політики та воєначальники з Франції та Німеччини. Вони закликають держави ЄС бути готовими до можливої агресії проти них з боку РФ.

Про це зокрема сказав міністр закордонних і європейських справ Франції Стефан Сежурне в інтервʼю кільком західним виданням, передає газета Ouest-France. Він зазначив, що європейські країни мають більше інвестувати в свою оборону. Франція вже почала нарощувати військові інвестиції.

"Якщо ця тема екзистенційна для Європейського Союзу, це означає, що від неї залежить наша колективна безпека. У нинішньому геополітичному контексті в наших інтересах поставити собі правильні питання. Мати військові бюджети, які дозволяють нам протистояти загрозі. Організувати нашу європейську оборону більш злагоджено", – сказав дипломат.

Сежурне додав, що усі 27 країн ЄС мають домовитися про подальше об’єднання військової техніки, налагодження взаємодії між арміями та поступове забезпечення більшої військової інтеграції, зокрема, в питаннях промисловості та оперативних питаннях.

"Так, це екзистенційна тема, і ми, як європейці, маємо знайти гарантії безпеки. Це, безперечно, є частиною нашого порядку денного європейського суверенітету", – наголосив міністр.

Він також зазначив, що війна в Україні "робить можливими багато речей, які здавалися неможливими". Йдеться про спільну закупівлю боєприпасів, ракет, а невдовзі і європейської військової техніки.

Тим часом генеральний інспектор бундесверу Карстен Броєр сказав в інтервʼю Welt am Sonntag, що Німеччина та інші країни-члени НАТО мають бути готовими до можливої війни з РФ через пʼять років. На його думку, російський диктатор Володимир Путін не обмежиться Україною.

Броєр наголосив, що європейським державам потрібно не лише зміцнювати свої армії – необхідні також зміни в ментальності.

"Потрібна зміна мислення як у суспільстві, так і, насамперед, у бундесвері. Важливим воєначальник назвав стримування, що означає спроможність захистити себе і таким чином зробити ризик нападу настільки високим, що противник вирішить відмовитися від нього", – сказано в статті.

Глава Мюнхенської безпекової конференції Крістоф Гойсген також заявив, що не можна виключати можливість нападу Росії на країну-члена НАТО. На його думку, наступними цілями РФ можуть стати Молдова або країни Балтії.

"Зрештою, Путін неодноразово говорив, що розпад Радянського Союзу був найбільшою катастрофою 20-го століття, тому що внаслідок цього багато росіян опинилися за межами Росії. Путін прагнув відновити Велику Росію у кордонах неіснуючого Радянського Союзу, глобальну імперію, в якій він правив би як цар", – сказав Гойсген.