У Forbes розповіли, як ЗС РФ захопили Очеретине та хто винен у провалі

Читать на русском

У Forbes розповіли, як ЗС РФ захопили Очеретине та хто винен у провалі

У Forbes розповіли, як ЗС РФ захопили Очеретине та хто винен у провалі

Українські військові утримують позиції в західній частині Очеретиного та мають вогневий контроль над південною частиною. Журналісти зауважили, що на заході від Авдіївки в ЗСУ не вистачає резервів.

Збройні сили Російської Федерації захопили село Очеретине Донецької області. У Forbes зауважили, що це "найшвидше" проникнення окупантів за останні місяці та може загрожувати руйнуванням української оборони на заході від Авдіївки.

У ЗМІ розповіли, що на цей напрямок кинули бійців 100-ї окремої механізованої бригади, яка є "однією з найновіших і найменш оснащених бригад" в ЗСУ. Натомість на східних околицях Очеретиного раніше стояла 47-ма бригада, яка виконала наказ відійти з населеного пункту, аби передислокуватися в тил для відпочинку. На її місце мала прийти 115-та мотострілецька бригада. Проте "щось пішло не так".

Видання цитує колишнього командира 4 роти 47-ї бригади, який сказав, що "окремі підрозділи просто облажалися".

"Нездатність 115-ї механізованої бригади утримати рубіж фактично запросила російську 30-ту мотострілецьку бригаду в Очеретине — і викликала панічну реакцію в українському штабі", — йдеться у повідомленні.

У Forbes зазначили, що 47-й бригаді наказали розвернутися та повернутися на передову, а 100-й бригаді — контратакувати. Зокрема, це колишня територіальна бригада, яку модернізували до механізованої у березні. Близько двох тисяч її бійців неодноразово брали участь у бойових діях, проте бригаді бракує важкої техніки західного виробництва, бойових машин, артилерії. Бригаді вдалося зупинити спробу просування ворога в бік села Прогрес.

В українському центрі оборонних стратегій наголосили, що ЗСУ утримують позиції в західній частині Очеретиного та контролюють вогнем південну частину.

"Те, що українцям довелося кинутися в бій відносно слабку бригаду, говорить про нестачу українських резервів на заході від Авдіївки. Росіяни, зі свого боку, тримають у резерві навколо Авдіївки цілу танкову дивізію, 90-ту", — розповіли журналісти.

Якщо 90-й танковій дивізії РФ вдасться увійти в Очеретине до того, як командування ЗСУ мобілізує додаткові підкріплення, вороже проникнення може розширитися до повноцінного прориву, який може змусити українців відступити на захід до наступної лінії оборони.