Politico: Зеленський повідомляв Джонсону, скільки Україна протримається без допомоги США

Читать на русском

Politico: Зеленський повідомляв Джонсону, скільки Україна протримається без допомоги США

Politico: Зеленський повідомляв Джонсону , скільки Україна протримається без допомоги США

У грудні 2023 року під час розмови зі спікером Палати представників США Майком Джонсоном, президент Володимир Зеленський зазначив, що Україна зможе ефективно протистояти новим загрозам від російських ракет і безпілотників без допомоги США до кінця березня або початку квітня. Це повпливало на рішення Джонсона підтримати надання військової допомоги Україні.

Про це повідомляє Politico з посиланням на співрозмовників.Майк Джонсон перебував на посаді спікера менш ніж два місяці, коли до нього звернувся президент України з важливим повідомленням про те, що час на реагування спливає.

Так, груднева зустріч та песимістичний прогноз значною мірою спонукали Джонсона виступити проти своїх консервативних колег і надати підтримку Україні, представивши пакет допомоги на 60 мільярдів доларів.

Джонсон вирішив, що допомога повинна бути надана до цього терміну і доручив розробку відповідного законопроєкту. Він встиг до крайнього терміну з невеликим запасом часу – трохи більше тижня. Підготовкою законопроєкту займався помічник Джонсона з національної безпеки Джош Годжес, який підтримує Україну.

Варто зазначити, що 20 квітня Палата представників США прийняла законопроєкт щодо надання зовнішньої допомоги Україні. За цей проєкт проголосували 311 членів нижньої палати Конгресу США, проти виступили 112.