WSJ: Якщо США не запровадять санкції проти Китаю, це відкриє шлях до перемоги РФ у війні

Читать на русском

WSJ: Якщо США не запровадять санкції проти Китаю, це відкриє шлях до перемоги РФ у війні

WSJ: Якщо США не запровадять санкції проти Китаю, це відкриє шлях до перемоги РФ у війні

Китайський президент Сі Цзіньпін, на думку журналістів, сприйме слабкість США як зелене світло на шляху до історичної можливості підірвати Захід.

Якщо зараз США не введуть санкції проти Китаю, це відкриє шлях до перемоги Росії у війні з Україною, оскільки стане зрозуміло, що американці блефують і не готові до запровадження жорстких обмежень проти тих, хто підтримує державу-агресора. Про це пише The Wall Street Journal.

Китай перетнув "червону лінію" президента США Джо Байдена щодо України, яку американський лідер окреслив у березні 2022 року. Тоді Байден застеріг лідера Китаю Сі Цзіньпіна від надання "матеріальної підтримки" Росії.

У п’ятницю державний секретар США Ентоні Блінкен визнав, що Сі Цзіньпін проігнорував це попередження.

За словами Блінкена, Китай "переважно є постачальником №1" для російської військово-промислової бази, що викликає фундаментальні зміни в ході війни.

"Що б пан Байден не вирішив робити далі, це матиме вирішальне значення для глобальної безпеки та стабільності", – йдеться у матеріалі.

Президент США може або наполягати на дотриманні своєї "червоної лінії", ввівши санкції, або вжити символічних заходів, що свідчитиме про крах американської рішучості.

Пекін та його стратегічні партнери в Москві, Тегерані, Пхеньяні та Каракасі сприймуть такі напівзаходи як зелене світло для поширення глобального хаосу, адже Сі Цзіньпін бачить у цьому історичну нагоду підірвати Захід.

"Нездатність вжити рішучих дій проти Китаю зараз відкриє шлях до перемоги Росії в Україні", – зазначило видання.

Байден провів свою "червону лінію" за три тижні після того, як Володимир Путін розпочав повномасштабне вторгнення на територію України. Щоправда, тоді, як зазначив сам Байден, він переконався, що Сі Цзіньпін розуміє, що "наражає себе на значну небезпеку" і поставить під загрозу економічні зв’язки Китаю зі США та Європою, якщо матеріально підтримуватиме Росію.

У 2022 році кабінет Байдена підкріпив свій ультиматум конкретними попередженнями. Зокрема, міністр торгівлі Джина Раймондо попередила, що адміністрація може закрити найбільшого китайського виробника чипів Semiconductor Manufacturing International Corporation. Китай у це повірив, і у 2022 році Пекін намагався не перетинати "червону лінію".

Проте у 2023 році адміністрація Байдена застосувала лише символічні санкції до іранських постачальників безпілотників.

"Китайці, ймовірно, вирішили, що блеф Байдена був справді блефом", – йдеться у статті.

Переломним моментом у війні Росії проти України, на думку журналістів, став візит Сі Цзіньпіна до Москви у березні 2023 року, який фактично перетворив російсько-українську війну на війну Китаю із Заходом.