Парламент Сербії затвердив новий склад уряду. В його складі – двоє політиків під санкціями США

За затвердження нового уряду проголосували 152 депутатів проти 61 після більш ніж шестигодинних дебатів

Парламент Сербії 2 травня переважною більшістю голосів схвалив новий уряд країни, до якого увійшли двоє політиків, які перебувають у переліку санкцій Сполучених Штатів із минулого року, повідомляє балканська служба Радіо Свобода.

За затвердження нового уряду проголосували 152 депутатів проти 61 після більш ніж шестигодинних дебатів. Ніхто не утримався, але проголосували тільки 213 із 250 депутатів.

У новому уряді буде 25 міністерств і п’ять міністрів без портфелів.

Сполучені Штати раніше запровадили санкції проти двох членів кабінету міністрів: Александара Вуліна, який став віцепрем’єр-міністром, і Ненада Поповіча, якого призначили міністром без портфеля.

Вулін – колишній директор служби безпеки Сербії BIA – потрапив під санкції США в липні 2023 року за «корупційні та дестабілізуючі дії, які також сприяли зловмисній діяльності Росії в регіоні».

Поповіча – бізнесмена, який вже був членом уряду – додали до санкційного переліку в листопаді 2023 року за нібито «роботу або діяльність в електронному секторі економіки Російської Федерації».

Сполучені Штати раніше висловили «розчарування» через включення підсанкційних осіб до нового уряду Сербії.

«Наша позиція щодо пана Вуліна та пана Поповіча добре відома. Вони залишаються під санкціями США», – сказав речник Держдепартаменту США в письмовій відповіді Радіо Свобода 1 травня.

Водночас він додав, що Вашингтон не відіграє жодної ролі в призначеннях в сербському уряді.

Напередодні обраний прем’єр-міністр Мілош Вучевіч заявив, що його уряд продовжить утримуватися від підтримки санкцій проти Росії, хоча метою Белграда залишається вступ до Європейського союзу.

Уряд було сформовано через 4 з половиною місяці після того, як SNS та її партнери по коаліції отримали незначну більшість із 129 мандатів у законодавчому органі після виборів, які були затьмарені звинуваченнями в порушеннях.

Форум