Чим загрожує Україні захоплення Часового Яру

Читать на русском

Чим загрожує Україні захоплення Часового Яру

Чим загрожує Україні захоплення Часового Яру

На відстані від 10 до 30 км від Часового Яру — чотири українських міста, у яких сумарно проживає 300 тис. людей. Якщо ворог матиме успіх — усі вони опиняться у прямій досяжності артилерії ЗС РФ.

Якщо ЗС РФ окупують Часів Яр, то опиняться на панівних висотах біля великих міст на заході Донецької області. У такому випадку бойові дії будуть загрожувати життям десятків тисяч українців, яких доведеться звідти евакуювати. Про наслідки можливого просування росіян на Бахмутському напрямку екскомандир взводу батальйону "Айдар", ветеран АТО Євген Дикий розповів у інтерв’ю медіа NV.

Дикий пояснив, що бої за Часів Яр мають стратегічне значення для України та ЗС РФ. Російські підрозділи у випадку просування на даному відтинку фронту вийдуть на панівні висоти. Після цього вони отримають вогневий контроль над чотирма густонаселеними містами Донеччини: Костянтинівкою (до вторгнення — 78 тис. ос.), Дружківкою (54 тис. ос.), Краматорськом (147 тис. ос.), Слов’янськом (105 тис. ос.). Що буде далі з цими населеними пунктами, вирішують саме бої за Часів Яр, пояснив ветеран.

Бої на Донбасі, Часів Яр, карта реєльєфу qurikzideriqhtant

"Битва за Часів Яр має стратегічне значення і для них, і для нас. Фактично, в Часовому Яру вирішується взагалі результат битви за Донбас в цілому", — заявив він.

З іншого боку, для України погіршення ситуації на даному відтинку фронт на Бахмутському напрямку означає те, що доведеться евакуювати велику кількість людей, наголосив Дикий (орієнтовно — майже 300 тис. українців). Крім того, є загроза, що ЗС РФ окупують чотири названі населені пункти.

"Як максимум, не факт, що ми ці міста втримаємо в разі падіння Часового Яру", — сказав екскомандир.

Бої на Донбасі, Часів Яр, карта 7 травня

Щоб здобувати перевагу на даному напрямку, російське командування знімає дві дивізії (сумарно від 12 до 25 тис. солдатів), які перебували у району Роботиного, пояснив Дикий. На його думку, у Кремля поки що не має інших джерел для поповнення сил, крім як перекинути частини з однієї ділянки фронту на інший. Однак він наголосив, що так буде недовго, бо очікується мобілізація ще 300 тис. росіян.