Росія заблокувала в ООН резолюцію щодо ядерної зброї у космосі

Читать на русском

Росія заблокувала в ООН резолюцію щодо ядерної зброї у космосі

Росія заблокувала в ООН резолюцію щодо ядерної зброї у космосі

Вашингтон не відкидає, що Росія може розмістити на орбіті Землі ядерний об’єкт космічного базування, електромагнітне випромінювання якого в результаті вибуху виведе з ладу великі мережі супутників.

У середу Росія наклала вето на резолюцію Ради Безпеки ООН, розроблену США, яка закликала країни запобігати перегонам озброєнь у космосі. Про це повідомляє Reuters.

Цей крок спонукав Сполучені Штати до сумніву, що Москва щось приховує. Голосування відбулося після того, як американська влада звинуватила Москву у розробці протисупутникової ядерної зброї для розміщення в космосі, РФ заперечує ці звинувачення.

Василь Небензя, посол Росії в ООН, звинуватив Вашингтон у спробі заплямувати Москву і заявив, що Росія найближчим часом розпочне переговори з членами Ради щодо власного проекту резолюції, спрямованої на збереження миру у космосі.

"Ми хочемо заборони на розміщення будь-якої зброї в космічному просторі, а не лише (зброї масового ураження – ред.)", – заявив Небензя.

Проєкт резолюції було винесено на голосування США та Японією після майже шести тижнів переговорів. За нього проголосувало 13, Китай утримався, а Росія наклала вето.

Представники розвідки США, за словами трьох людей, знайомих з їхніми висновками, вважають, що РФ на орбіті Землі може розмістити об’єкт, який є ядерною бомбою космічного базування, електромагнітне випромінювання якої в результаті вибуху виведе з ладу великі мережі супутників.

Джон Кірбі, представник Ради національної безпеки Білого дому, заявив, що Росія ще не розгортала такої зброї.