вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

19 жовтня: Міжнародний день археології, Всесвітній день джину з тоніком. Святкуйте з нами ці цікаві події!

Археологія має особливе значення для вивчення епох, коли не існувало письмовості взагалі, або історії тих народів, які не мали письмовості навіть у пізніший історичний період.
19 октября отмечаем Международный день археологии и Всемирный день джина с тоником. Празднуйте с нами эти уникальные события!

Сьогодні, в третю суботу жовтня, всі шанувальники давніх часів можуть долучитися до події, присвяченої науці, що вивчає історію за матеріальними залишками діяльності людей - Міжнародному дню археології, пише УНН

Археологія має особливе значення для вивчення епох, коли не існувало письмовості взагалі, або історії тих народів, у яких письмовість з'явилася лише в пізній історичний період. Письмовість існує близько тисячі років, і весь попередній період історії людства став відомий лише завдяки розвитку археології.

Археологи абсолютно віддані своїй справі. Одним з найфанатичніших археологів можна назвати німецького підприємця Генріха Шлімана, який поставив собі за мету знайти оспіване в поемі Гомера «Іліада» легендарне давнє місто Троя.

Під час розкопок 1871-73 років Шліман встановив, що залишки Трої знаходяться на пагорбі Гіссарлик на території сучасної Туреччини. Деякі тодішні археологи ставили під сумнів знахідку Шлімана і навіть звинувачували його у фальсифікації. Проте пізніші дослідження підтвердили його правоту.

Любителі коктейлів 19 жовтня можуть відсвяткувати Міжнародний день джина з тоніком.

У ХVІІІ столітті шотландський лікар Джордж Клеггорн виявив, що компонент тонізуючої води хінін може лікувати малярію, якою тоді хворіли багато людей в Індії, що була британською колонією.

Щоб перебити гіркий смак хініну, британські офіцери змішували тонізуючу воду з джином, лаймом і цукром. Саме так і виник всесвітньо відомий коктейль.

Міжнародний день джина з тоніком також присвячений покійній Мері Едіт Кейберн - відомій у багатьох країнах шанувальниці цього коктейлю, яка дожила до 95 років.

В Україні в третю суботу жовтня свій професійний свято відзначають працівники целюлозно-паперової промисловості.

Вважається, що власну папір на території сучасної України почали виробляти з ганчір'я в XIII столітті в місті Галич. Вважається, що на початок ХХ століття в Україні було близько 200 фабрик з виробництва паперу.

19 жовтня також проводяться різноманітні заходи з нагоди Всесвітнього дня кісток і суглобів у дітей.

Мета події - поширення інформації про захворювання опорно-рухового апарату, характерні для дітей, вжиття заходів щодо зменшення дитячого травматизму, профілактика ожиріння, авітамінозу, які часто є причинами захворювань опорно-рухового апарату.

За церковним календарем сьогодні, в жовтні, перенесення мощей преподобного Іоанна Рильського, який жив у IX-X століттях у Болгарії.

За переказами, Іоанн рано став сиротою і з дитячих років став пастухом. Якось він втратив корову з телям. За це власник стада сильно розлютився на хлопця. Іоанн почав молитися, і корова з телям відразу знайшлися. В подальшому хлопець прийняв чернечий постриг і усамітнився в печері в лісі. До Іоанна приходило багато паломників. Біля печери з'явився монастир, в якому Іоанн став ігуменом. З часом Іоанн знову вирішив усамітнитися, знову пішов у печеру, де й помер.

У XIII столітті мощі преподобного були перенесені в Тирново.

Іменини 19 жовтня святкують Іван, Дмитро, Сергій.