вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

Міністр закордонних справ Норвегії відвідав Рівненську АЕС.

Еспен Барт Ейде відвідав Рівненську АЕС, щоб висловити підтримку ядерній безпеці України. Норвегія надає допомогу в забезпеченні безпеки атомних електростанцій, включаючи кібербезпеку та обладнання для швидкого запуску реакторів.
Министр иностранных дел Норвегии посетил Ривненскую атомную электростанцию.

Глава МЗС Норвегії Еспен Барт Ейде відвідав Рівненську атомну електростанцію, щоб висловити підтримку в забезпеченні ядерної безпеки. Про це повідомляється на сайті уряду Норвегії, пише УНН.

Деталі

На його думку, будь-яка загроза ядерній безпеці України та Європи є абсолютно неприпустимою. Міністр також нагадав, що співпраця між Україною та Норвегією у сфері ядерної безпеки розпочалася ще в 1986 році після аварії на Чорнобильській АЕС. Це партнерство розширилося після анексії Криму Росією та її військових дій на сході України в 2014 році, а також посилилося з початком повномасштабної війни в 2022 році. Зокрема, в березні 2022 року Норвегія передала Рівненській АЕС необхідні запасні частини для забезпечення безперебійної роботи.

Він також висловив серйозну стурбованість щодо ситуації на Запорізькій АЕС, яка перебуває під контролем російських військових. Разом з міністром на Рівненську АЕС прибув Пер Странд, генеральний директор Норвезького агентства з радіаційної та ядерної безпеки (DSA).

"Напади Росії на енергосистему становлять пряму загрозу ядерній безпеці та безпеці Європи", - підкреслив він.

Нагадаємо

Вночі 25 вересня зафіксовано пролет російського ударного безпілотника на низькій висоті поблизу Рівненської АЕС. Енергоатом попереджає про загрозу ядерній безпеці та закликає припинити енергетичний терор.