Сочельник, або Вечір Різдва, є одним з найважливіших свят в українській традиції. Це вечір 24 грудня, напередодні Різдва Христового. І хоча не слід очікувати снігу та морозної погоди, цей день сповнений духовності та сімейного тепла. Традиційно святкову вечерю починають із появою першої зірки на небі, що символізує народження Ісуса Христа.
Перед початком вечері господар дому читає молитву, після чого всі члени сім'ї пробують кутю – головну страву Сочельника. Вечеря складається з 12 пісних страв, які символізують апостолів.
За стіл прийнято сідати, коли на небі з’являється перша зірка. Зазвичай це близько 17:00–18:00 вечора. У цей вечір прийнято збиратися в сімейному колі. Якщо ж йдуть у гості, то зазвичай до найближчих родичів або хресних батьків. Хрещеники можуть приносити хресним частування, зокрема кутю, а хресні дякують їм подарунками або солодощами.
Приходячи в гості на Сочельник, прийнято приносити з собою кутю, компот або інші страви, щоб приєднатися до спільної трапези. Можна також принести символічні подарунки або новорічні атрибути.
Перед трапезою господар читає молитву, а всі присутні дякують за прожитий рік. В деяких регіонах України господар окроплює святковий стіл свяченою водою. На підлогу часто стелять солому, що нагадує місце народження Христа у яслах. Солому також кладуть під скатертину на стіл. У багатьох сім'ях на Сочельник залишають кутю та компот для померлих родичів, щоб вшанувати їхню пам'ять.
Раніше "Телеграф" розповідав, коли потрібно колядувати за новим церковним стилем. Різдво Христове українці святкуватимуть 25 грудня, а не 7 січня, як це було раніше.