вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

Чи планується в Україні мобілізація з 18 років: думки депутатів Ради.

В Україні не планується мобілізація з 18 років. На даний момент не передбачено жодних законодавчих змін, які б знижували призовний вік.
В Украине готовится мобилизация с 18 лет: что говорят в Раде.
_rbc_ua_7f0d742d1b553e775f6e8478b94f0746_650x410_20.10.24

Цю інформацію наводить матеріал РБК-Україна "Мобілізація з 18 років? Які погляди в Україні на зниження призовного віку та що бажає Захід". Також про це повідомляє Контракти.UA.

Член комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський в коментарі РБК-Україна зазначив, що не має даних про офіційні вимоги стосовно зниження призовного віку для мобілізації нижче 25 років.

"Я не можу підтвердити чи спростувати інформацію про такі офіційні комунікації з нашими партнерами", - додав він.

Щодо особистих розмов, то, за словами нардепа, на зустрічах американські та європейські партнери, а також іноземні журналісти дійсно запитують, чому Україна не знижує призовний вік. Вони вважають, що молоді люди у віці 18-25 років можуть ефективніше виконувати бойові завдання.

"Це питання в Україні не розглядається. Неодноразово було висловлено позицію президента і парламенту, що на сьогодні ми не розглядаємо такі ініціативи. Чиїсь суб'єктивні думки не можуть стати підставою для дискусій. Законодавчі зміни щодо зниження призовного віку не плануються", - підкреслив Веніславський.

Зниження призовного віку в Україні

Нагадаємо, що в квітні 2024 року було ухвалено закон про зниження віку для мобілізації з 27 до 25 років.

Водночас варто підкреслити, що тема мобілізації в Україні з 18 років активніше обговорюється в публічному просторі. Зокрема, на цьому наполягають західні партнери. Проте українська влада не готова до такого кроку.

Наразі в Україні немає жодних ініціатив щодо зниження призовного віку нижче 25 років.