вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

Заяви Зеленського та Залужного: вперше оприлюднено ключові пункти Плану перемоги.

Усе про заяву Зеленського та відповідь Залужного.
Заявления Зеленского и Залужного: впервые раскрыты ключевые моменты Плана победы.
0a2b15742d7b3b4f4f481529fb63a19b_20.10.24

Президент України ділиться деталями та закликає партнерів надати допомогу з цими засекреченими пунктами якнайшвидше. Інформує ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Більше того, Володимир Зеленський робить важливу заяву про те, що станеться в разі відсутності підтримки партнерів для Плану перемоги. Тим часом колишній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вперше прокоментував План перемоги та можливе завершення війни у 2025 році.

Всі деталі були розкриті журналістами в ексклюзивному матеріалі TSN.UA.

Таємні додатки до Плану перемоги

План перемоги України не обмежується п’ятьма оприлюдненими пунктами; він також включає таємні додатки. Київ просить надати допомогу за цими засекреченими пунктами якомога раніше. Про це заявив президент Володимир Зеленський, спілкуючись з журналістами під час саміту ЄС у Брюсселі 17 жовтня:

"У нас насправді є таємні розділи цього документа, які є чутливими. За такими чутливими питаннями ми, звісно, просимо допомоги якнайшвидше".

Зеленський навів приклад – рішення надати Україні дозвіл на використання зброї на великі дистанції:

"Ми будемо використовувати власну зброю і можливості. Але дуже важливо, щоб і наші партнери задумалися про те, як нам допомогти і продовжити цю допомогу".

Що міститься в таємних додатках?

Щодо таємних додатків плану, то, як раніше повідомляв радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк, йдеться про математичний аспект – кількість зброї та її вид, що має бути надана Україні. Про це йшлося на сторінках видання NV.

Джерело NV також пояснило, що таємні додатки не публікуються: їх передають деяким лідерам країн-партнерів України. Після цього представники України можуть надавати певні пояснення своїм колегам. Зокрема, це стосується комунікації керівника ОП Андрія Єрмака з радником президента США з питань нацбезпеки Джейком Салліваном, а також головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського зі своїми колегами в США та Британії, а також начальника Генштабу Анатолія Баргилевича, віцепрем'єрки з питань євроінтеграції Ольги Стефанішиної та міністра оборони Рустема Умєрова.

Крім того, президент Зеленський у Брюсселі вперше озвучив інформацію про розміщення на території України "ракетного пакету" – так зване "неядерне стримування Росії". Партнери, такі як США, Британія, Франція, Італія та Німеччина, повинні бути ознайомлені з деталями. Очікується, що це примусить РФ до переговорів і захистить від подальших атак.

А якщо не підтримають?

Президент України Володимир Зеленський також зазначив, що якщо партнери не підтримають План перемоги, "нам буде дуже важко". Якщо план не знайде підтримки з боку партнерів, "це дасть Росії певний привілей у світі", підкреслив президент. Про це глава держави сказав на пресконференції у Брюсселі. Він уточнив, що це стосується, зокрема, посилення бійців і запрошення України до НАТО.

Крім того, Зеленський зазначив, що у спілкуванні з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом обговорював необхідність вступу України до НАТО, згадавши відмову Києва від ядерної зброї. Про це Зеленський також розповів на пресконференції в четвер після участі в засіданні Євроради, де він представив План перемоги. Він додав, що країни НАТО сьогодні не ведуть війну, тому Україна обирає НАТО, а не ядерну зброю.

Новий План перемоги

Нагадаємо, 16 жовтня президент Володимир Зеленський представив План перемоги України у Верховній Раді. Він складається з п'яти пунктів і трьох таємних додатків. За словами Зеленського, якщо план буде підтриманий, ми можемо завершити війну не пізніше наступного 2025 року.

Згідно зі словами Зеленського, перші чотири пункти плану потрібно реалізувати під час війни, а п'ятий – післявоєнний.

Третій пункт передбачає розміщення на території України комплексного неядерного стратегічного пакету стримування, який буде достатнім для захисту країни від будь-якої військової загрози з боку Росії.

Також Україна пропонує стратегічним партнерам укласти спеціальну угоду щодо спільного захисту критичних ресурсів, спільного інвестування та використання відповідного економічного потенціалу. Цей пункт також має таємний додаток, який передається лише визначеним партнерам.

Пункт п'ятий розрахований на післявоєнний період. За словами президента, після цієї війни Україна матиме один із найдосвідченіших і найбільших військових контингентів. Цей досвід має бути використаний для зміцнення оборони Альянсу та забезпечення безпеки в Європі.

Реакція на план Зеленського

Звичайно ж, у РФ відреагували на план перемоги, який Зеленський представив в українському парламенті. Прессекретар російського диктатора Дмитро Пєсков заявив, що ще не бачив презентацію Плану перемоги України президента Володимира Зеленського, але вже охарактеризував його як "план американців" воювати з Росією "до останнього українця", пише ВВС.

Крім того, Пєсков зазначив, цитуючи: "Київ для досягнення миру повинен "протрезветь" і усвідомити причини, які призвели до конфлікту". Про мирний план Зеленського висловився й аналітик Bild Юліан Рьопке. За його словами, у плані немає жодного пункту, який міг би реально призвести до перелому на полі бою.

Про це він написав на своїй сторінці в мережі "X".

Залужний підтримав план Зеленського

Вперше на План перемоги та можливе завершення війни 2025 року відреагував і колишній головнокомандувач ЗСУ, а нині посол України у Великій Британії Валерій Залужний. Він висловив підтримку плану президента Зеленського. За словами Залужного, Україна бореться проти "досить потужної коаліції":

"Президент України Володимир Зеленський абсолютно правильно робить. Він формує цей план, де кроки прописані не лише для України. Звісно, Україна також має чітко дотримуватися плану".

За його словами, цей перелік кроків стосується, перш за все, тих країн, які мають бути зацікавлені в тому, щоб війна нар