вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

План перемоги Зеленського фактично передає майбутнє Києва в руки партнерів, зазначає AP.

Проте на сьогодні жодна країна не висловила публічної підтримки Плану перемоги та не дала оцінку його доцільності.
План победы Зеленского фактически передает будущее Киева в руки партнеров, сообщает AP.
d0c281597402b598502e070172b39ce5_18.10.24

План перемоги України, представлений президентом Володимиром Зеленським, сприймається багатьма як останній шанс для держави зміцнити свої позиції у майбутніх перемовинах про мир з Росією. Цей план фактично передає майбутнє Києва в руки його партнерів. Інформує ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

У публікації AP, написаній до офіційного оголошення плану Зеленським у парламенті, йдеться про це.

Згідно зі статтею, президент України планує частково представити у Верховній Раді План перемоги у війні з Росією, після того як кілька тижнів натякав на нього своїм західним союзникам, включаючи президента США Джо Байдена.

"Цей план, що охоплює військові, політичні, дипломатичні та економічні аспекти, сприймається багатьма як останній засіб України для зміцнення своїх позицій у майбутніх переговорах про мир з Росією. Проте, досі жодна країна не висловила публічної підтримки або коментарів щодо його доцільності", – зазначається в статті.

Автори вказали, що Зеленський хоче реалізувати План перемоги до того, як новий президент США вступить на посаду наступного року. Незважаючи на це, українські чиновники зазначають, що жоден з кандидатів у президенти не гарантує покращення ситуації для Києва у війні.

Презентація Зеленського у парламенті відбувається у важкий для України час. Збройні сили зазнають втрат на сході, оскільки російські війська наближаються до важливої стратегічної перемоги поблизу Покровська – ключового матеріально-технічного центру.

На кожному етапі Москва має чисельну перевагу над Києвом: Україна намагається поповнити свої військові ряди непопулярною мобілізацією; запаси боєприпасів обмежені; повітряна перевага Росії створює хаос для українських оборонних позицій.

"У будь-якому випадку цей план фактично передає майбутнє Києва в руки його партнерів. Без цього будь-яка угода з Росією, ймовірно, буде невигідною для України, яка вже втратила п’яту частину своєї території та десятки тисяч життів. Київ навряд чи відновить окуповані території або отримає репарації за масові руйнування по всій країні", – вважають автори статті.

Видання також звернуло увагу на деякі елементи Плану перемоги, які стали відомі до офіційної презентації Зеленським. Серед них – вступ України до НАТО; дозвіл на використання західної далекобійної зброї для ударів по глибині Росії; надання ресурсів для посилення протиповітряної та іншої оборони; посилення санкцій проти Росії. Раптове військове вторгнення України в Курську область в серпні також стало частиною плану, про що Зеленський розповів журналістам. Захоплені території РФ, разом з іншими положеннями плану, ймовірно, будуть використані як розмінна монета в переговорах з Москвою.

У матеріалі зазначено, що відповідно до статті 5 НАТО, напад на одного члена вважається нападом на всіх. Українські чиновники стверджують, що включення України до Альянсу стримає президента Росії Володимира Путіна від повторного вторгнення. Проте, західні лідери досі не готові гарантувати запрошення до НАТО, остерігаючись ескалації з боку Путіна.

Українські офіційні особи очікували реакції від західних партнерів на зустрічі Контактної групи з питань оборони України на авіабазі Рамштайн. Однак запланований на минулі вихідні саміт був відкладений через скасування візиту Байдена у зв'язку з ураганом "Мілтон" в США.

З того часу Зеленський відвідав західні столиці, щоб представити своє бачення іншим ключовим партнерам. Але наразі ніхто не виявив готовності підтримати План перемоги. Дехто висловив занепокоєння щодо стиснених термінів, встановлених Зеленським: він дав своїм партнерам лише три місяці для ухвалення основних принципів плану до кінця вересня.

На даний момент США були основним спонсором Києва під час війни, проте Байден відмовився дозволити використання дальнобійної зброї для ударів по конкретних цілях у Росії, остерігаючись можливої ескалації конфлікту. Водночас увага Вашингтона відвертається через загострення ситуації на Близькому Сході між Ізраїлем та "Хезболлою".

Багато хто очікує, що кандидатка у президенти США від демократів Камала Гарріс продовжить політику нинішнього президента і збережеться статус-кво. За часів Байдена допомога США Києву, хоча й була значною, часто надходила занадто пізно, щоб суттєво змінити ситуацію для українських сил. Кандидат від республіканців Дональд Трамп лише заявив, що швидко покладе край війні, не пояснивши, як саме.

Нагадаємо, 16 жовтня під час виступу в парламенті Зеленський представив План перемоги. Він складається з п’яти пунктів і трьох таємних додатків.