вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

Путін намагається завадити виходу з Росії двох останніх великих західних банків, повідомляє Bloomberg.

Кремль розглядає західні банки як ключовий канал для здійснення транскордонних платежів.
Путин пытается заблокировать выход из России двух последних крупных западных банков, сообщает Bloomberg.
5234952d682fa01715ed4cdfc077c577_20.10.24

Австрійський Raiffeisen та італійський UniCredit стикаються з труднощами у продажу своїх "дочок" у Росії, щоб виконати вимогу Європейського центробанку про повний вихід із російського ринку. Повідомляє ТСН. Інформацію надають Контракти.UA.

Цю інформацію передає Bloomberg, посилаючись на обізнані джерела.

Влада РФ дала зрозуміти, що блокуватиме продаж місцевих підрозділів будь-якій особі, яка може підпадати під західні санкції.

"Ця ситуація ускладнює можливість продажу банків російському покупцеві, тоді як потенційні іноземні інвестори блокуються західними регуляторами. Кремль вважає західні банки критично важливими для транскордонних платежів," - зазначив один зі співрозмовників Bloomberg.

Якщо Raiffeisen і UniCredit покинуть ринок РФ, єдиним великим банком, що проводить валютні операції, залишиться "Газпромбанк". Він не підпадає під європейські санкції, зберігає доступ до SWIFT і продовжує отримувати платежі з Європи за російський газ.

"Діючі правила вимагають, щоб іноземні компанії, які хочуть згорнути свою діяльність у РФ, отримали схвалення урядової комісії, а якщо сума перевищує 50 млрд рублів – то особисто Путіна. Нові правила залишають продавців без можливостей: знижка до ціни активу має становити 60% (раніше 50%), а ще 35% (раніше 15%) потрібно сплатити до бюджету у вигляді "податку на вихід," - зазначають журналісти.

Раніше стало відомо, що Росія покладається на кілька країн - Індію, Сербію та Китайську Народну Республіку - для уникнення західних санкцій.