вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

"Це жорстока реальність": полковник запасу ЗСУ різко висловився про зменшення віку для мобілізації.

Черник охарактеризував зниження віку мобілізації до 21 року як цілком виправдане рішення.
"Это жестокая правда": полковник запаса ВСУ резко высказался о снижении призывного возраста.
338d5a46bf1262c52b504829f89b1c3e_20.10.24

Зниження мобілізаційного віку – це звичайне явище, адже захист рідної країни є обов'язком кожного громадянина. Проте мобілізація з 18 років є занадто рано; краще призивати на службу з 21 до 23 років. Пише ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

Таку точку зору висловив полковник запасу ЗСУ, військовий експерт Петро Черник в інтерв’ю "24 каналу".

За словами експерта, сьогодні українське суспільство має хибну тенденцію сприйняття ситуації. Воно починає толерантно ставитися до самовільного залишення військових частин та ухилянтів, вважаючи, що чоловіки у віці 23 років – це ще діти.

"Це не діти. Це повноцінні громадяни. Тобто у 18 років пити горілку можуть усі, а виконувати свій конституційний обов'язок чомусь не можуть", – зазначив Черник.

Він також навів історичний приклад, коли колишній президент США Джордж Буш-старший у 17-річному віці підробив документи, щоб стати пілотом бомбардувальника. Літак був підбитий, і Буш провів в океані 10 днів, а зрештою став президентом.

Полковник запасу підкреслив, що ця війна є екзистенційною. Якщо Україна її програє або громадяни продовжать жити в спотвореному ментальному просторі, вважаючи, що ТЦК роблять щось незрозуміле, то ворог переможе, прийде і забере до війська абсолютно всіх. Ті, хто спробує чинити навіть найменший спротив, будуть розстріляні.

Черник також зазначив, що Україна вже пережила подібний сценарій у 1944 році – тоді в армії воювали всі.

"Зниження мобілізаційного віку до 21 року є цілком адекватним явищем, 18-19 років – це трохи забагато. Однак я дотримуюсь думки, що коли молодий чоловік отримав вищу освіту, скажімо, у 22-23 роки, це і має бути стартова вікова позиція для мобілізації. Це жорстока правда, ніхто, крім нас, воювати не буде", – пояснив експерт.

Нагадаємо, в Офісі президента повідомили, що політики з обох партій США тиснуть на президента України Володимира Зеленського щодо мобілізації чоловіків віком 18-25 років.