вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

За даними WSJ, Україна не отримає повну ескадрилью F-16 до кінця року.

Швидше за все, Україна не отримає повну ескадрилью винищувачів F-16 до кінця цього року. Очікується, що необхідну кількість літаків країна зможе отримати навесні або влітку наступного року.
Украина не получит полноценную эскадрилью F-16 до конца года, сообщает WSJ.
1_fcfeb4d6edc42d1d1f15828713b595f8_650x410_18.10.24

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal. Також цю інформацію надають Контракти.UA.

Згідно з інформацією видання, США змінюють підготовку українських пілотів F-16 з досвідчених льотчиків на молодших курсантів. Це рішення може значно затримати терміни, коли Україна отримає повну ескадрилью літаків.

Представники США пояснюють, що таке рішення було ухвалене через брак досвідчених українських пілотів, які володіють англійською мовою. Деякі чиновники також зазначили, що США вважають, що молодші кадети будуть більш відкритими до західного стилю навчання.

Навчання українських пілотів проходить у трьох різних місцях: на базі Морріс в американському штаті Аризона, а також на військовій авіабазі Данії в Скрідструпі, яка нещодавно закрилася. За даними WSJ, наразі курси пройшли близько десяти пілотів, з яких 11 вже виконують польоти в Україні. За словами західного чиновника, деякі пілоти, які почали навчання в Данії, не завершили програму.

Поінформовані джерела видання зазначають, що Україні, швидше за все, не вдасться отримати повну ескадрилью F-16 (20 літаків та 40 пілотів) щонайменше до весни або літа наступного року.

Згідно з інформацією особи, знайомої з програмою, вісім українських курсантів, які минулого року навчалися базовим навичкам польоту на реактивному навчально-тренажерному літаку Alpha Jets у Франції, нещодавно розпочали навчання на F-16 у Румунії. Ще вісім досвідчених пілотів завершують навчання на F-16 в Аризоні та прибудуть в Україну на початку наступного року.

F-16 вже в Україні

Нагадаємо, що в серпні 2024 року стало відомо, що Україна отримала перші винищувачі F-16 від своїх партнерів. Проте, як зазначає українське командування, це не змінить ситуацію на полі бою. Україна очікує на додаткові поставки літаків.

Проте Україна вже втратила один з отриманих винищувачів. Це сталося під час масованої атаки ворога 26 серпня. Відомо, що літак знищив чотири цілі та готувався до наступної. Тоді винищувач втратив зв'язок. Внаслідок авіакатастрофи загинув пілот Олексій Месь "Мунфіш".