вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

"Ось 'зло' проти 'добра': Захід бездіє, поки Росія, за підтримки Китаю, готує 12 тисяч солдатів з Північної Кореї."

У пʼятницю, 18 жовтня, Національна розвідувальна служба Південної Кореї (NIS) повідомила, що Північна Корея вже відправила до Росії першу групу з 1,5 тисячі своїх військовослужбовців.
Ось "зла" против коалиции "добра": Запад бездействует, пока Россия с одобрения Китая готовит 12 тысяч солдат из КНДР.
aa8ee1ab665ead516d1dc7da5261eb39_20.10.24

Пхеньян має намір надіслати близько 12 тисяч своїх військових. Хоча НАТО та США офіційно не підтверджують участь північнокорейських солдатів у війні в Україні на стороні Росії, розвідки Києва та Сеула вже надали союзникам відповідні докази. Зазначає ТСН. Про це повідомляють Контракти.UA.

“Ми надали докази та висловили готовність до обміну інформацією, а також отримати дані від партнерів по IP4 (Австралія, Нова Зеландія, Японія та Корея - ред.) щодо Північної Кореї та надати інформацію з нашого боку. Ми вже маємо певні докази, і попросили, щоб розвідки обмінялися інформацією”, – заявив 18 жовтня міністр оборони України Рустем Умєров у Брюсселі.

Згідно з інформацією NIS, з 8 по 13 жовтня північнокорейських солдатів перевезли кораблями до Владивостока. Наразі їх тренують на чотирьох російських військових базах, після чого вони вирушать на фронт в Україні. Щоб приховати цей факт, північнокорейським військовим вже видали російську форму, зброю та підроблені посвідчення мешканців Якутії та Бурятії. Напередодні, в інтерв'ю The War Zone, керівник ГУР Міноборони України Кирило Буданов повідомив, що близько 11 тисяч піхотинців КНДР вже проходять підготовку на сході Росії і будуть готові до 1 листопада. Першу групу - 2,6 тисячі північнокорейських солдатів - перекинуть у Курську область. “Де буде решта, поки що невідомо. У нас немає повної картини”, - додав Буданов.

18 жовтня міністр закордонних справ України Андрій Сибіга в соціальній мережі Х закликав євроатлантичну спільноту усвідомити, що КНДР здійснює вторгнення в Європу разом з Росією, надаючи їй військову підтримку. За даними NIS, Москва вже отримала від Пхеньяна 13 тисяч контейнерів зі зброєю, включаючи артснаряди та ракети.

“Це не найманці, а регулярні частини, яких Москва планує використовувати як гарматне м'ясо. У відповідь союзники повинні посилити військову підтримку України, зняти обмеження на дальні удари (в глибині території РФ - ред.), почати перехоплювати російські ракети та дрони над Україною (це стосується Польщі та Румунії - ред.), збільшити інвестиції у виробництво зброї в Україні та надіслати (Києву - ред.) запрошення до НАТО. Найкращою відповіддю для союзників України є повна підтримка та реалізація Плану перемоги”, - додав Андрій Сибіга.

Проте партнери не поспішають з діями. Вони офіційно не підтверджують прямої участі солдатів Північної Кореї у війні проти України на стороні Росії. Чому Захід залишається пасивним? Як залучення солдатів КНДР до російської армії може змінити ситуацію на фронті? ТСН.ua розбирався в цьому разом із західними військовими та експертами.

Допомога Росії: снаряди і солдати

Протягом більше року Північна Корея постачає Росії снаряди, а нещодавно також балістичні ракети. На початку літа цього року Міноборони Південної Кореї повідомляло, що за цей час Москва могла отримати до 5 мільйонів артснарядів. У той час, коли Євросоюз за більше року не надав Україні обіцяний мільйон боєприпасів. Як повідомляло видання Politico, Росія відправила до Північної Кореї 447 кіз (за даними Human Rights Watch, 10,7 млн із 25,9 млн людей у КНДР страждають від недоїдання). Але це лише те, що оприлюднив сам Кремль. Насправді Москва може передавати Пхеньяну навіть ядерні й ракетні технології.

Тепер КНДР також надає Росії своїх солдатів. У червні цього року, вперше за понад 20 років, Путін відвідав КНДР, де підписав угоду з Кім Чен Ином про всебічне партнерство, що передбачає надання взаємної військової допомоги у разі агресії проти будь-якої зі сторін. 14 жовтня, коли президент Зеленський заявив про фактичний вступ КНДР у війну проти України на стороні Росії, Путін вніс на ратифікацію до Держдуми проект цієї угоди. Тоді вже стало відомо про загибель шести північнокорейських офіцерів із інженерних військ КНДР внаслідок удару ЗСУ біля Донецька.

Реакція Заходу, на думку позаштатного наукового співробітника Atlantic Council Марка Полімеропулоса, який 26 років пропрацював у ЦРУ, буде вирішальною. Він вважає, що Захід має надати Україні дозвіл на удари її дальнобійною зброєю в глибині території Росії.

“Не можна допустити, щоб склалася ситуація, коли Україна воює з однією зав'язаною за спиною рукою, тоді як Росія залучає допомогу Північної Кореї. Ми також повинні чинити сильний тиск на Китай дипломатичним шляхом, щоб зірвати цей крок Північної Кореї. Я очікував би таких дипломатичних зусиль від адміністрації Байдена та Європи. Залучення північнокорейських солдатів до війни на боці РФ стало б значною подією, оскільки зміцнило б реальну “вісь зла”, що набирає обертів. Росія, Іран і Північна Корея воюють проти України та Заходу”, - зазначив Марк Полімеропулос.

Як пише Reuters, якщо західні розвідки підтвердять факт залучення північнокорейських військових до російської армії, це буде перша пряма участь КНДР у військових діях після Корейської війни 1950-1953 років, яку багато хто вважає війною між США та ООН з одного боку і Китаєм та СРСР з іншого. Досі немає мирного договору між сторонами, а поділ на Північну та Південну Кореї проходить по 38-й паралелі. Зокрема, “корейський сценарій” з початку повномасштабного вторгнення багато західних посадовців називали можливим варіантом завершення війни Росії проти України. Проте в 1953 році помер Сталін, після чого президія ЦК КПРС проголосувала за закінчення війни.

Армія КНДР: п’ята за чисельністю в світі

На сьогодні Північна Корея має п'яту за чисельністю армію у світі - 1,28 млн. Близько 1,1 млн - це сухопутні вій