вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

Портников пояснив, чому, якщо війна з РФ закінчиться, вона не відновиться найближчим часом.

Росії знадобиться кілька років для відновлення економіки до рівня, що відповідає умовам постійної війни.
Если война с РФ прекратится, она скоро не начнется снова: Портников озвучил причины.
7e125b2ee8278bf555e9a9fe1926144e_20.10.24

Твердження про те, що війна з Росією відновиться через 6 місяців, якщо не буде чіткого, зрозумілого та справедливого миру, є абсолютно безглуздим. Пише ТСН. Про це повідомляє Контракти.UA.

Таку думку висловив український журналіст Віталій Портников під час бесіди з головою правління Громадянської мережі "Опора" Ольгою Айвазовською.

“Якщо війна завершиться, то вона не відновиться. Це означатиме, що Росія не має економічних ресурсів для її ведення. Економічні ресурси не відновлюються за 6 місяців, вони навіть не відновлюються за 6 років. Росії знадобляться роки, щоб відновити економіку до стану постійної війни. Якщо вони [росіяни] погодяться на припинення вогню, це свідчить про те, що ресурсів у них вже немає. Якщо ж у них ці ресурси будуть, вони не погодяться на припинення вогню,” - пояснив він.

За його словами, ідея про те, що війна закінчиться лише на 6 місяців у разі її зупинення — це вигадка.

“Вона просто не закінчиться. Але якщо вона закінчиться, то це буде надовго. І воювати будуть ті, кому зараз по 10-15 років, якщо Україна не отримає гарантій безпеки, а не ті, хто зараз на фронті,” - припустив журналіст.

Віталій Портников зазначив, що закінчення війни без гарантій та політичної угоди, лише шляхом розведення військ, призведе до повернення до статус-кво, коли вогонь припиняється, санкції не знімаються, ніяких гарантій безпеки не надається, євроатлантична перспектива України підтверджується, але фактично нічого не відбувається.

“Ситуація лише відрізняється тим, що немає повітряних тривог. Просто немає війни, а війська залишаються на місці,” - підкреслив він.

Журналіст припустив, що суспільство після війни буде іншим. Він вважає, що буде новий шок, втома та небажання пережити це знову.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський раніше заявив, що ситуація на полі бою в Україні створює можливість вжити заходів для припинення розв’язаної Росією війни не пізніше 2025 року.