вівторок22 жовтня 2024
vesti.org.ua

Зеленський щодо мирних ініціатив інших країн: якщо це об'єднає світ навколо єдиного плану, я підтримую.

Український план перемоги не є єдиною стратегією, розробленою для завершення війни в Україні. Інші країни також представили свої власні ініціативи для зупинки російської агресії.
Зеленский о мирных предложениях других стран: если это объединит мир вокруг единого плана - я за.
_zelenskii___f_16_f16_foto___vitalii___nosach_rbk_ukrai__na20240006__1__f8e05a8449fef31a7fcf844f6d028543_650x410_19.10.24

Як зазначає РБК-Україна, про це президент України Володимир Зеленський повідомив під час інтерв'ю в рамках телемарафону. Інформацію також підтверджують Контракти.UA.

Президент України підкреслив, що він не має нічого проти обговорення мирних пропозицій, запропонованих іншими державами.

"У листопаді відбудеться непогане засідання - G20. Участь візьмуть усі ці країни. Ми раніше пропонували нашу формулу в Індонезії на зустрічі "Двадцятки", - зазначив Зеленський.

Він також нагадав, що наступного місяця зустріч G20 відбудеться в Бразилії, яка має свою мирну ініціативу для припинення війни в Україні.

"У листопаді буде "Двадцятка" в Бразилії. Можемо розглянути їхні пропозиції. Якщо це об'єднає світ навколо єдиного плану - я за", - акцентував Зеленський.

Передісторія

Нагадаємо, що Україна запровадила власні мирні ініціативи для дипломатичного вирішення конфлікту. Це стосується формули миру та мирного саміту для її впровадження, а наразі акцент зроблено на плані перемоги.

Варто зазначити, що у червні в Швейцарії відбувся перший мирний саміт України, а другий може пройти вже до кінця цього року. Окрім того, тривають обговорення щодо участі Росії в цьому саміті.

Водночас кілька країн висунули власні "мирні плани" щодо війни в Україні, зокрема Китай і Бразилія. Їхні пропозиції закликають до деескалації ситуації та відновлення прямого діалогу, не вимагаючи від Росії виходу.

Президент Володимир Зеленський відкинув альтернативні "мирні плани" та охарактеризував їх як "деструктивні".

Попри це, Китай та ряд країн Глобального Півдня висловили намір створити платформу "Друзі миру". Вона, як стверджується, буде спрямована на так зване політичне врегулювання війни в Україні.

Відомо, що до ініціативи долучилися 15 країн, серед яких Туреччина, Казахстан, Саудівська Аравія, Мексика, Замбія і Кенія.