Російські військові, які повернулися з України, вбили та скалічили понад 200 людей – «Верстка»

Російські військові, які повернулися додому після участі в бойових діях проти України , вбили та скалічили вже понад 200 співгромадян, підрахувало видання «Верстка» на основі відкритих даних.

За даними ЗМІ, з початку повномасштабної війни такі військовослужбовці скоїли щонайменше 84 злочини з людськими жертвами, включно з умисними вбивствами і заподіянням тяжкої шкоди здоровʼю, які спричинили смерть. Унаслідок цих дій загинули 107 росіян, понад 100 зазнали тяжких травм.

Ідеться лише про офіційно зафіксовані правоохоронними органами злочини, в яких обвинуваченими стали 176 військових, з них 91 – це помилувані вʼязні.

Зі 134 оприлюднених судових вироків у двох третинах випадків участь у війні враховувалася як помʼякшувальна обставина.

У 42 випадках помʼякшувальною обставиною суд визнав «протиправну поведінку потерпілих», до якої серед іншого судді зараховували «критику воєнних дій».

25 квітня на окупованій території Херсонської області України були затримані двоє російських військовослужбовців, Олександр Осипов та Олександр Кайгородцев. Вони зізналися у вбивстві чотирьох осіб, скоєних ними в селах Подо-Калинівка та Абрикосівка. За даними видання «Коммерсант», затримані служили у 144-й мотострілецькій бригаді, а злочин могли вчинити на ґрунті алкогольного спʼяніння. Повідомляється також, що Кайгородцев раніше був засуджений за вбивство та незаконний обіг наркотиків.

Форум