Наслідки ударів по російських НПЗ: Росстат констатував обвальне падіння виробництва бензину

нпз,росія

Росія зіткнулася з різким падінням виробництва бензину після серії нальотів українських безпілотників, удари яких паралізували роботу великих НПЗ "Роснефті" та "Лукойлу".

За тиждень, що завершився 24 березня, випуск автомобільного бензину в Росії впав на 7,4% і склав 754,6 тис. тонн, пише The Moscow Times із посиланням на дані Росстату.

Тижнем раніше в Росії було вироблено 815,3 тис. тонн бензину, за тиждень з 4 по 10 березня – 838,9 тис. тонн.

Таким чином, за три тижні економіка втратила 10,1% виробництва бензину. Випуск дизельного палива за аналогічний період просів на 3,9%, до 1,65 млн тонн.

За підрахунками Reuters, зараз простоюють 14% потужностей первинної переробки нафти на російських НПЗ, з них майже 10% припадає на заводи, які виробляють автобензин та дизпаливо для внутрішнього ринку.

Через загрозу дефіциту палива Росія розпочала переговори з Білоруссю щодо імпорту бензину, повідомили Reuters джерела в галузі. За їхніми словами, російські компанії можуть збільшити постачання нафти на НПЗ Білорусії – "Нафтан" та Мозирський потужністю 12 млн тонн на рік кожен.

Паливо із цих заводів планується закупити для російського ринку, але переговори "йдуть нелегко", каже одне з джерел Reuters: "Білорусі вигідно експортувати свої нафтопродукти".

Як санкції та удари українських безпілотників вплинули на роботу російських НПЗ

Як повідомлялося, у ніч на 15 березня безпілотники атакували російський НПЗ "Первый завод" у Калузькій області. Обладнання заводу зазнало пошкоджень, зайнялася пожежа.

13 березня Новошахтинський НПЗ у Ростовській області Росії призупиняв роботу після атаки дронів. Це найбільший постачальник нафтопродуктів на півдні Росії та єдиний НПЗ у Ростовській області. Його повна потужність – 5,6 млн тонн.

Того ж дня безпілотники атакували рязанський НПЗ "Роснєфті", внаслідок чого пошкоджень зазнали дві установки первинної переробки нафти. На них припадає 70% потужності заводу, проте ступінь пошкоджень власник заводу приховує.

У ніч на 12 березня, безпілотники атакували нафтопереробний завод компанії "ЛукОйл" у Нижньогородській області, він також призупинив роботу. Внаслідок удару виведено з ладу найбільшу установку з переробки нафти, яка забезпечували 53% переробки на НПЗ.

У січні на цьому ж НПЗ на сталася аварія. Тоді завод зупинив одну з двох установок каталітичного крекінгу через вихід з ладу компресорного обладнання, яке неможливо замінити найближчим часом через санкції. Через аварію виробництво бензину АІ-95 на підприємстві знизилося приблизно на 200 тисяч тонн на місяць.

Також раніше зафіксовано атаки безпілотників на інші російські нафтопереробні об’єкти.

Побоюючись дефіциту палива на внутрішньому ринку, Росія з 1 березня 2024 року відновила заборону на експорт бензину.

Автор: Галина Ялівець