Автори «20 днів у Маріуполі» привезли «Оскар» до України

«Зараз, коли час настільки важкий, коли люди потребують надії, такі моменти як «Оскар» – невеликі перемоги і великі перемоги – вони дають сил», – сказав режисер фільму Мстислав Чернов

В Україну повернулися автори фільму «20 днів у Маріуполі». На центральному залізничному вокзалі в Києві команда зустрілася з журналістами вперше після здобуття премії «Оскар», передає кореспондентка Радіо Свобода.

«Ми не хочемо в жодному разі, щоб нас бачили, ніби ми святкуємо. Це наша перемога, але це перемога всієї України. І зараз, коли час настільки важкий, коли люди потребують надії, такі моменти як «Оскар» – невеликі перемоги і великі перемоги – вони дають сил і нам, і військовим, вони надають сил лікарям і простим людям. Не здаватися..», – сказав режисер фільму Мстислав Чернов під час пресконференції.

Він також розповів, що перед церемонією Оскара показ фільму відбувся у Держдепартаменті, а 17 квітня стрічку побачили в стінах Європарламенту понад 300 представників різних країн.

«Було багато нелегких розмов. Але головне питання для мене як для режисера, чи то від політика, чи то від простої людини – це «що я можу зробити?». Коли люди ставлять нам це питання, я знаю, що я, як режисер, і ми, як команда, зробили свою роботу», – прокоментував Чернов.

Автори кажуть, що зазвичай реакція глядачів за кордоном на «20 днів у Маріуполі» була дуже емпатичною, а для багатьох історія про події початку повномасштабного російського вторгнення в Маріуполі була відкриттям.

«Я зустрічала людей, які просто підходили і хотіли тебе обійняти, якось підтримати. Вони плакали з нами. <...> Також були ситуації, коли до мене підходили і казали: «Я думав, що це все реально фейк». У цей момент я відповідала: «Значить, я теж побрехенька і стою перед вами несправжня», – коментує продюсерка фільму Василіса Степаненко і додає, що це не поодинокі випадки, втім «20 днів у Маріуполі» змінює сприйняття людей, тому що дає більше контексту, показує наскільки це реально.

Перша пресконференція з творцями фільму «20 днів у Маріуполі» після отримання Премії «Оскар»

Будь ласка, зачекайте

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» здобув головну нагороду у світі кіно – премію «Оскар». Стрічка режисера Мстислава Чернова стала третім українським фільмом, номінованим на цю нагороду, і першим, який здобув золоту статуетку. У лютому фільм також виборов перемогу у номінації «Найкращий документальний фільм» премії BAFTA.

Стрічка стала найкасовішим документальним фільмом в Україні в 2023 році, зібравши 500 тисяч гривень тільки за перший вікенд прокату.

Авторами стрічки «20 днів у Маріуполі» є режисер Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Вони були останніми журналістами, які залишалися в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, і зафіксували те, що відбувалося в приазовському місті в перші три тижні повномасштабного вторгнення РФ.

Перед «Оскаром» Євгенові Малолєтці, Мстиславу Чернову, Василисі Степаненко вручили Шевченківську премію – за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя (репортажі, фото та відеорепортажі, розслідування і фільм «20 днів у Маріуполі»). Також фільм і його автори здобули кілька міжнародних нагород.

«20 днів у Маріуполі»: головне про перший оскароносний фільм України (фотогалерея)

«20 днів у Маріуполі»: головне про перший оскароносний фільм України (фотогалерея)

  • Радіо Свобода

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» здобув головну нагороду світового кіномистецтва – премію «Оскар». Автори Мстислав Чернов і Євген Малолєтка показали, як російська армія нищила міста разом із жителями.

Форум