«Я пам’ятаю, що це дорого»: міністр про вартість навчання сина у Швейцарії —

Дата: 9 февраля, 2024 Автор: operkor 0 Комментарии

«Я пам’ятаю, що це дорого»: міністр аграрної політики розповів про вартість навчання сина у Швейцарії

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський у декларації за 2022 рік вказав кімнату у Швейцарії, де його син перебуває у зв’язку з навчанням з серпня 2021 року і дотепер. У розмові з журналістами міністр прокоментував навчання сина у Швейцарії і зазначив, що не пам’ятає, скільки воно коштує.

Про задеклароване майно міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського детальніше йдеться у матеріалі «Слідства.Інфо» «Декларую не квартиру, а місце проживання»: де українські чиновники ховають від війни своїх рідних.

Микола Сольський одружений, має чотирьох дітей. Один із синів посадовця — Северин — має право на тимчасове проживання у Швейцарії. Він навчається у Leysin American School SA — школі-пансіоні, яка позиціонує себе, як «мальовничий гірський дім у серці Швейцарських Альп». Згідно з інформацією на сайті школи-інтернату, рік навчання коштує 120 тисяч швейцарських франків, або ж понад п’ять мільйонів гривень.

Журналісти поспілкувалися з міністром щодо вартості навчання сина у приватній школі Швейцарії.

«Це не дешева школа. Це може бути менше, може бути більше (йдеться про 120 тисяч швейцарських франків, — ред.) — залежно від навчання. Я пам’ятаю, що це дорого. Цифри розраховуються за навчання, за проживання – вони по-своєму формулюють рахунки», — каже посадовець.

Також Сольський додає, що син проживає у звичайній кімнаті кампусу, у звичайному студентському гуртожитку. Чиновник пояснює навчання саме у цій школі, зокрема, тим, що там вчилися діти його друзів. Втім, для молодших дітей він обрав би інший варіант: «Напевно, для молодших я обрав би, якщо вони захотіли б навчатися за кордоном, Англію».

У декларації Міністра за 2022 рік є інформація про оренду апартаментів у 164 квадратних метри у Португалії. Житлову площу з першого березня 2022 року орендує дружина міністра Руслана, де проживає разом з трьома їхніми дітьми.

У декларації за 2023 рік Сольський уже вказує статус тимчасового захисту своєї дружини та трьох дітей у Португалії, апартаменти не зазначає.

«Вони були там з весни 2022 року і повернулися, якщо не помиляюся, в жовті 2022-го. На цю посвідку вони подавали заявку на продовження у 2022 році, але ми її бачили в реєстрі за 2023. Тому це зазначили, щоб потім не було запитань без відповідей», — пояснює чиновник.