У росЗМІ розповіли, як на російських "виборах" малювали потрібний Путіну результат

Читать на русском

У росЗМІ розповіли, як на російських

У росЗМІ розповіли, як на російських " виборах " малювали потрібний Путіну результат

Фейкові вибори президента Росії-2024 були найбільш нечесними в історії країни. Аналітики вважають, що для диктатора Володимира Путіна "вкинули" щонайменше 22–31,6 мільйона голосів.

Аналіз даних, зібраних із сайту Центральної виборчої комісії РФ (98% дільничних виборчих комісій), оприлюднили росЗМІ. Нагадаємо: ЦВК держави-агресора 18 березня оголосила попередні результати "голосування". Путін нібито отримав 87,28% голосів за явки 77,44%.

Обидва значення – рекордні в історії сучасної РФ. "Оскільки ЦВК, як не дивно, продовжує публікувати дані щодо окремих ДВК (а електоральні аналітики продовжують їх скачувати й систематизувати), це дозволяє оцінити, як саме було досягнуто цих рекордних результатів", – сказано в статті.

Видання говорить про "фальсифікації небаченого раніше масштабу".

Дослідник виборів Іван Шукшин, спираючись на статистику ЦВК РФ і метод Сергія Шпількіна, нарахував близько 22 мільйонів брехливих голосів для диктатора. При цьому основним інструментом фальсифікацій стали не фізичні "вкидання" бюлетенів або "каруселі", а пряме переписування протоколів.

Автори "Нової газети Європа" за допомогою тих самих даних дали в півтора рази більшу оцінку – вже не 22, а 31,6 мільйона голосів.

Кореляція явки та результату лідера

Т.зв. метод Шпількіна – фізика й електорального аналітика, який від початку 2010-х років вивчає розподіл голосів та явки на російських виборах – фальсифікацію результатів відображає на двовимірній діаграмі. На ній показано, як ЦВК завищують явку та результати Путіна. В ідеалі точки на діаграмі мають виглядати як одна симетрична пляма, адже точна кількість виборців, які прийшли на дільниці, і кількість голосів, відданих ними за різних кандидатів, залежить від багатьох випадкових чинників. Однак на нинішніх російських псевдовиборах ядра (симетричної плями) просто немає. Явка та результати Путіна явно перебільшені – візуалізована статистика йде вгору, утворюючи "хвіст комети".

"Залишилися практично лише аномальні ділянки", – написала "Медуза".

Розподіл ДВК щодо явки та результату Володимира Путіна на минулих виборах (2018 рік) qkxiqdxiqdeihrant

Статистика виборів у 2024 році

Порівняння графіків свідчить: вибори в РФ відбуваються не перший рік, але лише у 2024-му нормальний розподіл голосів повністю стертий. "Те, що раніше було відхиленням, стало нормою, а норма повністю зникла", – зробили висновок у ЗМІ.

Розподіл голосів щодо явки та результатів Путіна

Піки на круглих значеннях

Другою важливою аномалією є виникнення піків на круглих значеннях явки та результату. Їх не можна пояснити нічим, окрім припасування протоколів під потрібний результат.

Піки на круглих значеннях вперше з’являються в Росії (тобто перевищують очікуваний фон) на виборах 2004 року — і відтоді стають усе більш вираженими.

Інфографіка

На виборах 2018 року, коли рівень фальсифікацій уже був настільки масштабний, що їхні результати мають бути скасовані навіть за російськими законами, аномальні показники більш слабко виражені, якщо порівнювати з "волевиявленням" 2024-го.

Порівняння з виборами-2000

"Нинішню ситуацію корисно порівняти і з виборами 2000 року. Тими самими, на яких було вперше обрано Володимира Путіна, і які стали останніми президентськими виборами в Росії без піків мальованих протоколів", – зазначили дослідники.

Навіть порівняно з "брудними" виборами-2018 кількість дільниць із переписаними протоколами зросла майже вдвічі: з 1708 до 2898 ДВК, тобто йдеться про багато мільйонів переписаних голосів.

Динаміка