Нацбанк прогнозує зменшення обсягів міжнародної фінансової допомоги Україні

Згідно з прогнозами Національного банку України обсяги міжнародної фінансової допомоги будуть зменшуватися з плином часу.

Про це під час брифінгу повідомив член ради НБУ Василь Фурман.

За його словами якщо у 2023 році може очікуватися допомога на рівні 37 мільярдів доларів, то наступного року ця сума може зменшитися до 25 мільярдів.

Фурман також відзначив, що українські банки демонструють оптимізм щодо збільшення кредитування та готові нарощувати кредитні портфелі, і надав деякі дані щодо відновлення кредитування в різних секторах економіки.

“Кредитування повільно, але відновлюється. Чисті кредити населення впродовж 2023 року зросли на 22%. Зростання відбувалося передусім завдяки відновленню карткового кредитування. Також зросли обсяги іпотечного кредитування, завдяки видачі послуг позик за програмою “єОселя”, — сказав член Ради НБУ.

Він також висловив прогнози щодо інфляції, зауваживши, що НБУ передбачає її збільшення з другого півріччя та досягнення рівня близько 8% до кінця року. Прогнози можуть змінюватися в залежності від різних факторів.

Нагадаймо, міжнародні партнери надали Україні фінансову допомогу в сумі 73,7 млрд доларів США з початку повномасштабного вторгнення.